ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowo - migdałowy

Tort orzechowo - migdałowy

nazwa

Wykonanie

Takiego ciasta jeszcze nie piekłam. Inne niż wszystkie, bezglutenowe, z samych jajek, cukru i orzechów. Przepyszne, choć dla mnie dość słodkie (polecam lekko zmniejszyć ilość cukru). Za to bardzo proste do wykonania, mięciutkie i wilgotne. Gościom bardzo smakowało! Naprawdę trudno zjeść go więcej niż jeden kawałek ;-). Polecam!
Składniki na warstwę orzechową:
10 żółtek
250 g cukru pudru
250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
8 g cukru wanilinowego
Składniki na warstwę migdałową:
10 białek
200 g cukru pudru
250 g zmielonych migdałów
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
3 łyżki zmielonych biszkoptów lub bułki tartej (w przypadku alergii na gluten używamy bezglutenowych biszkoptów)
Ponadto:
kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
Tortownicę o średnicy 22 lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym do otrzymania jaśniejszej, puszystej masy. Dodać zmielone orzechy, wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny, ubić. Dodać zmielone biszkopty oraz zmielone migdały. Wymieszać i wylać na masę orzechowo - żółtkową. Piec około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºC (do tzw. suchego patyczka).
Upieczony i wystudzony tort wysmarować konfiturą, następnie polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła (w przypadku alergii na mleko masło należy zastąpić olejem)
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Gorącą polać ciasto, wystudzić.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog Agnieszki 'Every cake you bake' .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-orzechowo---migdalowy