Wykonanie

Takiego ciasta jeszcze nie piekłam. Inne niż wszystkie, bezglutenowe, z samych
jajek,
cukru i
orzechów. Przepyszne, choć dla mnie dość słodkie (polecam lekko zmniejszyć ilość
cukru). Za to bardzo proste do wykonania, mięciutkie i wilgotne. Gościom bardzo smakowało! Naprawdę trudno zjeść go więcej niż jeden kawałek ;-). Polecam!Składniki na warstwę
orzechową:10
żółtek250 g
cukru pudru250 g zmielonych
orzechów włoskich lub laskowych8 g
cukru wanilinowegoSkładniki na warstwę
migdałową:10
białek200 g
cukru pudru250 g zmielonych
migdałówświeżo wyciśnięty sok z połowy
cytryny3 łyżki zmielonych
biszkoptów lub
bułki tartej (w przypadku alergii na gluten używamy bezglutenowych
biszkoptów)Ponadto:kilka łyżek
dżemu brzoskwiniowego lub
morelowegoTortownicę o średnicy 22 lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka ubić z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym do otrzymania jaśniejszej, puszystej masy. Dodać zmielone
orzechy, wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać.
Białka ubić z
cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać
sok z cytryny, ubić. Dodać zmielone
biszkopty oraz zmielone
migdały. Wymieszać i wylać na masę
orzechowo -
żółtkową. Piec około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºC (do tzw. suchego patyczka).Upieczony i wystudzony tort wysmarować
konfiturą, następnie polać
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady50 g
masła (w przypadku alergii na
mleko masło należy zastąpić
olejem)
Masło i
czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, mieszając od czasu do czasu. Gorącą polać ciasto, wystudzić.Smacznego :-).

Źródło przepisu - blog Agnieszki 'Every
cake you bake' .