ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowo-migdałowy

Tort orzechowo-migdałowy

nazwa

Wykonanie

Ciasto różne od innych. Niby nazywa się tort ale nie jest to typowy przekładaniec. Ma dwie warstwy, które ładnie się ze sobą komponują. Pierwsza warstwa to tylko orzechy a druga to beza migdałowa. Ciasto smakuje trochę inaczej bo nie ma tu nawet dkg mąki ale jest bardzo dobre. W przepisie jest spora ilość cukru, dla mnie zdecydowanie za duża więc ograniczyłam ją maksymalnie i było dobrze.
Źródło
Składniki na warstwę orzechową :
10 żółtek
25 dag cukru pudru (dałam 6 łyżek)
25 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
cukier wanilinowy - 8 g
Składniki na warstwę migdałową:
10 białek
20 dag cukru pudru (dałam 5 łyżek)
25 dag zmielonych migdałów
sok z połowy cytryny
3 łyżki zmielonych biszkoptów
Ponadto :
kilka łyżek marmolady brzoskwiniowej lub morelowej
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodać orzechy oraz cukier wanilinowy. Wylać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy około 24 cm. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny, biszkopty oraz zmielone migdały. Wszystko wymieszać i wylać na masę orzechowo - żółtkową. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 170ºC (do tzw. suchego patyczka). Upieczony i wystudzony tort wysmarować marmoladą i polać polewą czekoladową.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/11/Tort-orzechowo-migdalowy.html