Ciasto różne od innych. Niby nazywa się tort ale nie jest to typowy przekładaniec. Ma dwie warstwy, które ładnie się ze sobą komponują. Pierwsza warstwa to tylko orzechy a druga to beza migdałowa. Ciasto smakuje trochę inaczej bo nie ma tu nawet dkg mąki ale jest bardzo dobre. W przepisie jest spora ilość cukru, dla mnie zdecydowanie za duża więc ograniczyłam ją maksymalnie i było dobrze.ŹródłoSkładniki na warstwę orzechową :10 żółtek25 dag cukru pudru (dałam 6 łyżek)25 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowychcukier wanilinowy - 8 gSkładniki na warstwę migdałową:10 białek20 dag cukru pudru (dałam 5 łyżek)25 dag zmielonych migdałówsok z połowy cytryny3 łyżki zmielonych biszkoptówPonadto :kilka łyżek marmolady brzoskwiniowej lub morelowej100 g gorzkiej czekolady50 g masłaŻółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodać orzechy oraz cukier wanilinowy. Wylać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy około 24 cm. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny, biszkopty oraz zmielone migdały. Wszystko wymieszać i wylać na masę orzechowo - żółtkową. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 170ºC (do tzw. suchego patyczka). Upieczony i wystudzony tort wysmarować marmoladą i polać polewą czekoladową.Smacznego:)