Wykonanie

Przepis na klasyczny Sachertorte został stworzony przez młodego cukiernika, Franza Sachera, w Wiedniu, w XIX wieku. Stał się słynnym na całym świecie i obowiązkowym deserem w kawiarni Hotelu Sacher w centrum Wiednia. Jak się domyślacie - podany przeze mnie przepis nie jest oryginalny, bo receptura jest pilnie strzeżona. Ale jest to jedna z bardzo dobrych interpretacji ;). Tort jest delikatny,
czekoladowy, przełożony
marmoladą morelową i koniecznie podawany z kleksem
bitej śmietany ... (choć decyzja i tak należy do Was:). Przepis podany przez Pierre Hermé w 'Desery'. Polecam!Składniki:200 g
gorzkiej czekolady125 g
masła8
żółtek10
białekszczypta
soli140 g
cukru pudru, lekko aromatyzowanego
wanilią125 g
mąki pszennej, przesianej8 łyżek
marmolady morelowej
Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli
wodnej lub mikrofali.
Masło roztopić.
Żółtka utrzeć trzepaczką, dodać roztopione
masło i
czekoladę, wymieszać.
Białka z
solą ubić na sztywną pianę i, stopniowo wsypując
cukier ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i, stopniowo wsypując
mąkę, mieszać delikatnie, aż składniki się połączą. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać ciasto.Ciasto przełożyć do dwóch form o średnicy 24 cm, wyłożonych papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (piekłam troszkę krócej), aż ciasta wyrosną i patyczek wetknięty w środek każdego z nich będzie czysty i suchy. Wystudzić całkowicie na kratce.Po ostygnięciu, pierwszą część ciasta ułożyć na paterze, posmarować
marmoladą morelową, przykryć drugą częścią.
Polewa czekoladowa:200 g
gorzkiej czekolady160 g kremówki
Czekoladę połamać, razem z kremówką umieścić w małym garnuszku, delikatnie podgrzewając i mieszając czekać na rozpuszczenie się
czekolady, nastepnie od razu zdjąć z palnika. Zbyt długie trzymanie na ciepłym lub zbyt gorącym palniku spowoduje, że całość może się zwarzyć. Jak polewa będzie gładka, wylać na tort, wyrównać.Podawać z kleksem
bitej śmietany.Smacznego :)
