ßßß Cookit - przepis na Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

nazwa

Wykonanie

W dniu dzisiejszym mój blog obchodzi swoje pierwsze urodziny. Ten czas tak szybko leci że nawet się nie obejrzałam a tu już 12 miesięcy za sobą. W tym roku był bardzo fajne i miłe chwile, ale też chwiel zniechęcenia, świadomości że sie popada w rutynę i cała przyjemność z blogowania uciekała. Ale takie chwile i rozterki to podejrzewam że ma każda osoba prowadząca blog. A więc z oazji urodzin przepis na przepyszny czekoladowy torcik, dla osłodzenie sobie życia, polecam wszystki a zwłaszcz tym którzy nie liczą kalorii !!!
Składniki:
15 dag gorzkiej czekolady (1.5 abliczki)
2/3 kostki masła
2/3 szklanki cukru pudru
3 żółka
10 dag mielonych migdałów
3 białka
10 płaskich łyżek mąki pszennej
10 dag masy marcepanowej
kilka łyżek marmolady pomarańczowej
trochę cukru pudru do podsypania marcepanu
3 tabliczki czekolady mlecznej na polewę
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miseczki. Miseczkę wstawić do większego garnka z gorącą wodą i stopić, ciągle mieszając.
Topienie czekolady................................................................................
Miękkie masło utrzeć na na jednolity puszysty krem z połową cukru pudru.
Masło i cukier....................
A następnie dodać przestudzoną płynną czekoladę, żółtka i mielone migdały.
Z żółtkami, czekoladą i migdałami......................................................
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru pudru, a następnie dodać je razem z mąką do masy i wszystko delikatnie mieszamy.
Z białkami i mąką...................................................................
Ciastem napełnić wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę.
We foremce....................................................................................
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40-50 minut. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia, a następnie kroimy je na pół.
Po upieczeniu................................................................................
Na połowę ciasta nakładamy marmoladę i przykrywamy je drugim kawałkiem ciasta.
Smarowanie marmoladą......................................................
Czekolady mleczne topimy tak samo jak czekoladę gorzką. Cienka warstwą stopionej czekolady smarujemy cały tort.
Smarowanie czekoladą...................................................................................
Masę marcepanową rozwałkowujemy na cienki placek podsypując cukrem pudrem, o wielkości takiej aby przykrył nam cały tort, a następnie nakładamy marcepan na warstwę czekolady obkładając dokładnie całe ciasto.
Nakładanie marcepanu.....................................................................
Pozostałą polewą czekoladową polać całą powierzchnię marcepanu i wygładzić łopatką.
Nakładanie czekolady na marcepan................................
Gdy polewa jest jeszcze miękka udekorować ją migdałami nałożonymi na porcje czekolady ioraz kształtami powycinanymi z marcepanu, a następnie odkładamy tort w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia polewy. Smacznego !!!
Czekoladowy tort Alicji............................................................
I jeszcze kawałeczek..............................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/01/Roczek-blogu-i-czekoladowy-tort-Alicji.html