Wykonanie

W dniu dzisiejszym mój blog obchodzi swoje pierwsze urodziny. Ten czas tak szybko leci że nawet się nie obejrzałam a tu już 12 miesięcy za sobą. W tym roku był bardzo fajne i miłe chwile, ale też chwiel zniechęcenia, świadomości że sie popada w rutynę i cała przyjemność z blogowania uciekała. Ale takie chwile i rozterki to podejrzewam że ma każda osoba prowadząca blog. A więc z oazji urodzin przepis na przepyszny
czekoladowy torcik, dla osłodzenie sobie życia, polecam wszystki a zwłaszcz tym którzy nie liczą kalorii !!!Składniki:15 dag
gorzkiej czekolady (1.5 abliczki)2/3 kostki
masła2/3 szklanki
cukru pudru3
żółka10 dag mielonych
migdałów3
białka10 płaskich łyżek
mąki pszennej10 dag masy marcepanowejkilka łyżek
marmolady pomarańczowejtrochę
cukru pudru do podsypania marcepanu3 tabliczki
czekolady mlecznej na polewę
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miseczki. Miseczkę wstawić do większego garnka z gorącą
wodą i stopić, ciągle mieszając.

Topienie
czekolady................................................................................Miękkie
masło utrzeć na na jednolity puszysty krem z połową
cukru pudru.
Masło i
cukier....................A następnie dodać przestudzoną płynną
czekoladę,
żółtka i mielone
migdały.

Z
żółtkami,
czekoladą i
migdałami......................................................
Białka ubić na sztywną pianę z resztą
cukru pudru, a następnie dodać je razem z
mąką do masy i wszystko delikatnie mieszamy.

Z
białkami i
mąką...................................................................
Ciastem napełnić wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę.

We foremce....................................................................................Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40-50 minut. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia, a następnie kroimy je na pół.

Po upieczeniu................................................................................Na połowę ciasta nakładamy
marmoladę i przykrywamy je drugim kawałkiem ciasta.

Smarowanie
marmoladą......................................................
Czekolady mleczne topimy tak samo jak
czekoladę gorzką. Cienka warstwą stopionej
czekolady smarujemy cały tort.

Smarowanie
czekoladą...................................................................................Masę marcepanową rozwałkowujemy na cienki placek podsypując
cukrem pudrem, o wielkości takiej aby przykrył nam cały tort, a następnie nakładamy marcepan na warstwę
czekolady obkładając dokładnie całe ciasto.

Nakładanie marcepanu.....................................................................Pozostałą
polewą czekoladową polać całą powierzchnię marcepanu i wygładzić
łopatką.

Nakładanie
czekolady na marcepan................................Gdy polewa jest jeszcze miękka udekorować ją
migdałami nałożonymi na porcje
czekolady ioraz kształtami powycinanymi z marcepanu, a następnie odkładamy tort w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia polewy. Smacznego !!!
Czekoladowy tort Alicji............................................................

I jeszcze kawałeczek..............................................................