Wykonanie
Kruche
maślano –
orzechowe ciasto, kwaskowato -
winny smak
brzoskwiniowego dżemu i pierzynka z
bezy to jest coś pysznego :)
ciasto:250 gramów
mąki pszennej tortowej200 gramów
masła50 gramów zmielonych
orzechów włoskich70 gramów
cukru pudru2
żółtka2 łyżki zimnego
mleka (jeśli ciasto jest zbyt suche)wierzch:5
białek100 gramów
cukru pudru0,5 kg
brzoskwiniowego dżemugarść
orzechów do dekoracji
Mąkę posiekać z
masłem, dodać
żółtka, zmielone
orzechy,
cukier puder, zagnieść kruche ciasto.Blaszkę o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić
ciastem, nakłuć w kilkunastu miejscach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec na złoto, u mnie około 20 minut.Po wyjęciu ciasta obniżamy temperaturę piekarnika do 160 stopni.W czasie kiedy piecze się ciasto
białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder, miksujemy krótko.Na podpieczone ciasto wykładamy
dżem brzoskwiniowy, na
dżemy wykładamy
bezę, na niej układamy kawałki
orzechów.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż
beza przybierze złoty kolor, u mnie około 25 minut.