Wykonanie
Kolejny przepis wynaleziony w przepiśniku mojej mamy. Bardzo lubię te maślane, kruche
ciastka z puszystą powłoką z
białek i
cukru pudru. Najlepiej smakują z
orzechami włoskimi. Nie
mogę sobie przypomnieć, czy mama kiedykolwiek je piekła. Za to ja piekę je dość często, bo przygotowuje się je błyskawicznie.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej200 g
masła3 łyżki gęstej
śmietany 18%2
żółtkalukier2
białka150 g
cukru pudruponadto
orzechy włoskieZarabiamy ciasto (dzień wcześniej).
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Twarde, zimne
masło ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy je do
mąki. Dokładamy
śmietanę oraz
żółtka i energicznie zarabiamy gładkie, zwarte ciasto. Następnie owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na całą noc.Pieczemy
ciastka.Mocno schłodzone ciasto delikatnie oprószamy
mąką i rozwałkowujemy dość cieniutko (4-5 mm). Za pomocą radełka tniemy je na romby. Można
ciasteczka wykrawać foremkami. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich przesiany
cukier puder. Gotową masą (za pomocą pędzelka) pokrywamy dość grubo
ciastka. Każde
ciasteczko dekorujemy ćwiartką
orzecha. Pieczemy je 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C (najlepiej cały czas
ciastka obserwować, bo upieką się bardzo szybko). Powinny zarumienić się z wierzchu i od
spodu.