ßßß Cookit - przepis na Rolada orzechowa

Rolada orzechowa

nazwa

Wykonanie

Czasami najprostsze ciasta są najlepsze :D Samo ciasto jest bardzo kruche, delikatne i maślane. Nadzienie bardzo orzechowe. Jak to połączymy wyjdzie nam coś pysznego.
Składniki:
200 g masła temp. pokojowa
100 g cukru pudru
2 żółtka
100 g mąki ziemniaczanej
270 g mąki pszennej + do podsypania
Nadzienie:
100 g zmielonych orzechów włoskich
2 białka
1/2 laski wanilii
50 g cukru pudru
Keksówka 32 cm + pergamin do pieczenia
Masło utrzyj z cukrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku i wsypuj mąki. Gdy już dodasz całą mąkę ucieranie stanie się trudne dlatego przenieś masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne i sprężyste. Na blacie połóż spory kawałek pergaminu, oprósz mąką, przykryj drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkuj na kształt prostokąta mój miał wymiar 42x27 cm.
Nadzienie: Do białek dodaj ziarenka z wanilii i ubij je na sztywno. Następnie wsyp cukier i ubijaj jeszcze 3 minuty aż cukier się rozpuści. Delikatnie mieszając wsypuj pomalutku zmielone orzechy. Gdy masa się połączy przełóż nadzienie na wcześniej przygotowane ciasto. Nadzienie rozsmaruj na całym cieście a następnie delikatnie zwiń. Jak ciasto gdzieś pęknie to nie panikuj nic się nie stanie, nadzienie nie wypłynie. Delikatnie przełóż do keksówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być złotawy. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/11/orzechowa-rolada.html