Wykonanie
Czasami najprostsze ciasta są najlepsze :D Samo ciasto jest bardzo kruche, delikatne i maślane. Nadzienie bardzo
orzechowe. Jak to połączymy wyjdzie nam coś pysznego.Składniki:200 g
masła temp. pokojowa100 g
cukru pudru2
żółtka100 g
mąki ziemniaczanej270 g
mąki pszennej + do podsypaniaNadzienie:100 g zmielonych
orzechów włoskich2
białka1/2
laski wanilii50 g
cukru pudruKeksówka 32 cm + pergamin do pieczenia
Masło utrzyj z
cukrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym
żółtku i wsypuj
mąki. Gdy już dodasz całą
mąkę ucieranie stanie się trudne dlatego przenieś masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne i sprężyste. Na blacie połóż spory kawałek pergaminu, oprósz
mąką, przykryj drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkuj na kształt prostokąta mój miał wymiar 42x27 cm.Nadzienie: Do
białek dodaj ziarenka z
wanilii i ubij je na sztywno. Następnie wsyp
cukier i ubijaj jeszcze 3 minuty aż
cukier się rozpuści. Delikatnie mieszając wsypuj pomalutku zmielone
orzechy. Gdy masa się połączy przełóż nadzienie na wcześniej przygotowane ciasto. Nadzienie rozsmaruj na całym cieście a następnie delikatnie
zwiń. Jak ciasto gdzieś pęknie to nie panikuj nic się nie stanie, nadzienie nie wypłynie. Delikatnie przełóż do keksówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być złotawy. Po przestudzeniu posyp
cukrem pudrem.