ßßß
Składniki:120g mąki pszennej20g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej70g masła60g cukru pudru50g orzechów włoskich1 żółtko3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaziarenka z 1/2 laski waniliiskórka starta z 1 pomarańczy
Wykonanie:- orzechy włoskie bardzo drobno posiekać- do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia i cukier puder- dodać zimne masło, składniki posiekać razem- dodać żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce- piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki ciasta (u mnie 7g), formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach- każdą kulkę delikatnie spłaszczyć widelcem (niezbyt mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek
- jeśli nie wykorzystaliśmy całego ciasta, resztę schłodzić na czas pieczenia pierwszej tury ciasteczek- uformowane ciasteczka piec przez 12-15 minut do lekkiego zrumienienia (na blasze z piekarnika piekłam 12 minut, na dodatkowej blaszce - 15 minut)- upieczone ciasteczka pozostawić do lekkiego przestygnięcia na blasze, następnie przełożyć na talerz, pozostawić do całkowitego ostygnięcia- formować i piec kolejne ciasteczka- wystudzone ciastka przechowywać w pojemniku spożywczym
Ciasteczka orzechowe dość mocno rosną podczas pieczenia, więc nie należy nadawać im finezyjnych kształtów. Jeśli ciasto po schłodzeniu jest zbyt twarde i uformowane kuleczki nie dają się ładnie spłaszczyć widelcem, należy odczekać, żeby ciasto nieco zmiękło.