Wykonanie
Ciasteczka orzechowe to idealna przekąska dla wielbicieli
orzechów. Te małe
ciasteczka są pysznie
orzechowe i bardzo kruche. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują swoje walory smakowe i nie miękną. Można je śmiało przygotować nieco wcześniej i cieszyć się ich smakiem podczas nadchodzących świąt.W przepisie użyłam drobno posiekanych
orzechów włoskich, dzięki temu, że nie są one zmielone, są bardziej wyczuwalne w smaku
ciasteczek. Z
orzechami doskonale komponują się dodatki aromatyczne: ziarenka
wanilii oraz
skórka pomarańczowa.Z poniższych proporcji można przygotować około 40 sztuk .
Składniki:120g
mąki pszennej20g (2 łyżki)
mąki ziemniaczanej70g
masła60g
cukru pudru50g
orzechów włoskich1
żółtko3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaziarenka z 1/2
laski waniliiskórka starta z 1
pomarańczyWykonanie:-
orzechy włoskie bardzo drobno posiekać- do miski przesiać
mąki,
proszek do pieczenia i
cukier puder- dodać zimne
masło, składniki posiekać razem- dodać
żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2
laski wanilii, posiekane
orzechy oraz
skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce- piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki ciasta (u mnie 7g), formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach- każdą kulkę delikatnie spłaszczyć widelcem (niezbyt mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i
ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek
- jeśli nie wykorzystaliśmy całego ciasta, resztę schłodzić na czas pieczenia pierwszej tury
ciasteczek- uformowane
ciasteczka piec przez 12-15 minut do lekkiego zrumienienia (na blasze z piekarnika piekłam 12 minut, na dodatkowej blaszce - 15 minut)- upieczone
ciasteczka pozostawić do lekkiego przestygnięcia na blasze, następnie przełożyć na talerz, pozostawić do całkowitego ostygnięcia- formować i piec kolejne
ciasteczka- wystudzone
ciastka przechowywać w pojemniku spożywczym
Ciasteczka orzechowe dość mocno rosną podczas pieczenia, więc nie należy nadawać im finezyjnych kształtów. Jeśli ciasto po schłodzeniu jest zbyt twarde i uformowane kuleczki nie dają się ładnie spłaszczyć widelcem, należy odczekać, żeby ciasto nieco zmiękło.