ßßß
Kruchutkie, orzeźwiające, rozpływające się w ustach ciasteczka cytrynowe... A jaki zapach przy pieczeniu! Nikogo nie mogłam wygonić z kuchni ;-).Składniki:130 g masła100 g cukru pudru1 cytryna2 żółtka + 1 dodatkowe do posmarowania ciasteczek200 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło i cukier utrzeć w misie miksera na jasny i puszysty krem.Cytrynę sparzyć i wyszorować - startą z niej skórkę i wyciśnięty sok dodać do utartego masła, następnie wciąż ucierając dodać 2 żółtka. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i dodawać po łyżce do masy maślanej wciąż ucierając.Ciasto włożyć do woreczka foliowego (jest dość luźne) i schować na 3 godziny do zamrażarki lub do lodówki, nawet na całą noc.Po tym czasie wyłożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać kwiatuszki. Każdy kwiatek posmarować żółtkiem i posypać grubym cukrem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 8 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).
A tu jeszcze przed upieczeniem:
Z przepisu Szellki.