Wykonanie
Ciasteczka z lawendą to propozycja dla osób szukających nowych, oryginalnych smaków w kuchni. Lawenda nadaje wypieką niezwykłego, charakterystycznego aromatu, którego nie sposób opisać słowami - trzeba je po prostu skosztować.
1,5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru pudru3 łyżki
mąki ziemniaczanej100 g
masła (rozpuszczonego)2
żółtka2 łyżki
miodusok z połowy
cytrynyskórka z połowy
cytrynyszczypta
soliczubata łyżka kwiatów lawendyszczypta
solicukier puder do posypania (opcjonalnie)
Ciasteczka z Lawendą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy. W razie potrzeby, gdyby ciasto okazało się zbyt suche możemy dodać odrobinę
wody.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 - 1 cm i wykrawamy za pomocą foremki lub szklanki niewielkie
ciasteczka. Przekładamy na papier do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10-12 minut.Gotowe i ostudzone
ciasteczka możemy dodatkowo oprószyć
cukrem pudrem.