Wykonanie
W końcu nadszedł ten cudny okres pieczenia mazurków. Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Jest dość proste do zrobienia, a przy okazji można wykazać się swoim talentem artystycznym ;)Składniki:(na blachę 24x36)ciasto:- 300 g
mąki pszennej- łyżka
mąki ziemniaczanej- 180 g
masła- 2
żółtka- 100 g
cukru pudruwierzch:- gotowa masa kajmakowa/krówkowa-
orzechy włoskie-
płatki migdałów- według uznania: posypka kolorowa itp.Sposób przygotowania:1.CiastoDo miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy ręcznie. Ciasto będzie gotowe gdy nie będzie przylepiać się do rąk. Następnie wkładamy je do lodówki na 2 godziny.2.Nastawiamy piekarnik na 190 C . Na blachę o niskich ściankach wykładamy ciasto i rozprowadzamy. Pieczemy przez 12-15 minut.
3.Następnie na ciasto wykładamy masę i dekorujemy jak tylko chcemy ;)Przepyszne ciasto gotowe ;)Życzę wszystkim smacznego
jajka i udanych świąt ;)
A dziś ode mnie kolejna piosenka Crystal Fighters:"Wave"Wesołych świąt Michał ;)