Wykonanie
Rześki i chłodny, chłodny i
rześki, bardzo orzeźwiający! Zdecydowanie jeden z najbardziej chłodzących
tortów na blogu. Oto jest! Szybki do przygotowania na tradycyjnym
białym biszkopcie. Lekki krem
limonkowy i
miętowe nasączenie - smaki Mojito to smaki nadchodzącej wiosny! Jedyne co mi nie pasowało, to kolor po przekrojeniu
tortu - zielony kolor
likieru miętowego, którym nasączone zostały blaty... przynajmniej teraz wiem, że
likier miętowy można kupić również w wersji niekolorowej ;-). Bardzo polecam!Składniki na
biszkopt:5 dużych
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej (tortowej)1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej/szklanka o pojemności 250 ml/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą
mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że
biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej
boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.Nasączenie
biszkoptu:1/3 szklanki
likieru miętowego (Creme the Menthe)*1/3 szklanki
herbaty miętowej (niesłodzonej)1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
limonekSkładniki wymieszać.
Krem śmietankowo -
limonkowy:500 g
serka mascarpone500 ml
śmietany kremówki 36%4 łyżki
cukru pudruskórka otarta z 2 dużych
limonekświeżo wyciśnięty sok z 1 dużej
limonkiWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z
białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu - mieszadło miksera będzie pozostawiało na nim ślad a krem nie będzie spływał z łyżki.Ponadto:1 szklanka
dżemu z
kiwi lub domowej
konfitury z
kiwi i
limonki (
cytryny)
limonka pokrojona w ósemkiwiórki z
białej czekoladylistki świeżej
mięty do dekoracjiWykonanie:Odłożyć 3 - 4 łyżki
kremu śmietankowo -
limonkowego do wykonania rozetek na torcie.Pierwszy blat
tortu ułożyć na paterze, naponczować 1/3 szklanki ponczu (na tej warstwie
biszkoptu trzyma się cały tort, nie może być zbyt mokra). Na blat wyłożyć połowę szklanki
dżemu, równo wysmarować nim blat, następnie wyłożyć 1/3
kremu śmietankowo -
limonkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem
biszkoptowym, posmarować resztą
dżemu, następnie wyłożyć połowę pozostałego
kremu śmietankowo -
limonkowego, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem
biszkoptowym, naponczować. Na boki i wierzch
tortu wyłożyć pozostały
krem śmietankowo -
limonkowy, wyrównać. Boki
tortu obsypać wiórkami z
białej czekolady. Na wierzchu
tortu wykonać rozetki z kremu wyciskając go przez rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy (np. Wilton 1M). W rozetki powkładać
limonki. Przed samym podaniem udekorować świeżymi listkami
mięty (
mięta szybko więdnie).Przechowywać w lodówce.* W wersji bezalkoholowej należy zastąpić
herbatą miętową.Smacznego :-).


