ßßß
Jesień obfituje u nas w urodziny - jak widać na załączonych obrazkach ;-). Tort był dla Poli. Jubilatka lubi jeżyny, lubi torty jasne (nie czekoladowe), uwielbia bezy. Wybór był prosty. Najlepszy tort śmietankowy w towarzystwie jeżyn!Składniki na biszkopt do tortownicy 23 cm:5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty biszkoptowe.Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.Krem śmietankowy z nutą cytrynową:250 g serka mascarpone600 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudrusok wyciśnięty z połowy cytrynyWszystkie składniki powinny być schłodzone.Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny.Nasączenie:sok wyciśnięty z 2 cytrynpół szklanki wodyWymieszać.Ponadto:1 szklanka konfitury jeżynowejświeże jeżyny do dekoracjimałe beziki*Wykonanie:Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu. Posmarować połową konfitury jeżynowej. Posmarować 1/4 kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu a następnie posmarować resztą konfitury jeżynowej. Wyłożyć taką samą ilość kremu śmietankowego jak na blat pierwszy. Przykryć ostatnim biszkoptowym blatem, nasączyć.Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem śmietankowym. Przykleić beziki. Wierzch udekorować świeżymi jeżynami.Przechowywać w lodówce.* Można wykorzystać kupne bezy. Można też upiec z przepisu na bezy, z 2 białek.Smacznego :-).

I dawno temu, też dla Poli..