ßßß Cookit - przepis na Tort śmietankowo-jeżynowy

Tort śmietankowo-jeżynowy

nazwa

Wykonanie

Jesień obfituje u nas w urodziny - jak widać na załączonych obrazkach ;-). Tort był dla Poli. Jubilatka lubi jeżyny, lubi torty jasne (nie czekoladowe), uwielbia bezy. Wybór był prosty. Najlepszy tort śmietankowy w towarzystwie jeżyn!
Składniki na biszkopt do tortownicy 23 cm:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty biszkoptowe.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Krem śmietankowy z nutą cytrynową:
250 g serka mascarpone
600 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny.
Nasączenie:
sok wyciśnięty z 2 cytryn
pół szklanki wody
Wymieszać.
Ponadto:
1 szklanka konfitury jeżynowej
świeże jeżyny do dekoracji
małe beziki*
Wykonanie:
Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu. Posmarować połową konfitury jeżynowej. Posmarować 1/4 kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu a następnie posmarować resztą konfitury jeżynowej. Wyłożyć taką samą ilość kremu śmietankowego jak na blat pierwszy. Przykryć ostatnim biszkoptowym blatem, nasączyć.
Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem śmietankowym. Przykleić beziki. Wierzch udekorować świeżymi jeżynami.
Przechowywać w lodówce.
* Można wykorzystać kupne bezy. Można też upiec z przepisu na bezy, z 2 białek.
Smacznego :-).
I dawno temu, też dla Poli..
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-smietankowo-jezynowy