Wykonanie

Jesień obfituje u nas w urodziny - jak widać na załączonych obrazkach ;-). Tort był dla
Poli. Jubilatka lubi
jeżyny, lubi
torty jasne (nie
czekoladowe), uwielbia
bezy. Wybór był prosty. Najlepszy tort
śmietankowy w towarzystwie
jeżyn!Składniki na
biszkopt do tortownicy 23 cm:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty
biszkoptowe.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony.
Krem śmietankowy z nutą
cytrynową:250 g
serka mascarpone600 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudrusok wyciśnięty z połowy
cytrynyWszystkie składniki powinny być schłodzone.
Serek mascarpone i
śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera do ubijania
białek), do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać przesiany
cukier puder i
sok z cytryny.Nasączenie:sok wyciśnięty z 2
cytrynpół szklanki
wodyWymieszać.Ponadto:1 szklanka
konfitury jeżynowejświeże
jeżyny do dekoracjimałe
beziki*Wykonanie:Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu. Posmarować połową
konfitury jeżynowej. Posmarować 1/4
kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu a następnie posmarować resztą
konfitury jeżynowej. Wyłożyć taką samą ilość
kremu śmietankowego jak na blat pierwszy. Przykryć ostatnim
biszkoptowym blatem, nasączyć.Boki i wierzch
tortu posmarować pozostałym
kremem śmietankowym. Przykleić
beziki. Wierzch udekorować świeżymi
jeżynami.Przechowywać w lodówce.* Można wykorzystać kupne
bezy. Można też upiec z przepisu na
bezy, z 2
białek.Smacznego :-).



I dawno temu, też dla
Poli..
