Wykonanie

To będzie jeden z najsmaczniejszych
tortów na Moich Wypiekach :-).
Rześki, idealnie słodki, kremowy i delikatny. Bardzo wiosenny! Jeśli choć trochę lubicie
ananasy, będziecie w niebie! Powstał na
białym biszkopcie przełożonym kremem na słodzonym
mleku skondensowanym oraz frużeliną
ananasową. Do przełożenia nie dodajemy
cukru, co uprościło sposób przygotowania - w
kremie śmietankowym słodycz pochodzi ze słodzonego
mleka, natomiast do frużeliny wykorzystałam
ananasy w syropie. Tort pasuje na wszelkie uroczystości, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych; jest okazały, ładnie się kroi i ładnie wygląda na
stole. Bardzo polecam!
Pracę z
tortem warto rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej upiec
biszkopt i przechować w temperaturze pokojowej pod lnianą ściereczką. Dzień wcześniej warto wykonać frużelinę i przechowywać w lodówce. Trzeba pamiętać o schłodzeniu w lodówce składników na
krem śmietankowy, szczególnie -
mleka słodzonego skondensowanego.
Ciasto
biszkoptowe:
5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków
3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej/szklanka o pojemności 250 ml/
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
Wystudzony
biszkopt przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki
biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Krem śmietankowy z
mleka skondensowanego:
500 g
serka mascarpone250 g
mleka słodzonego skondensowanego
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W misie miksera umieścić
serek mascarpone i zmiksować (końcówka miksera do ubijania
białek) do otrzymania
serka o większej puszystości (około 2 minut). Dodać słodzone
mleko skondensowane i dalej ubijać. Powinien powstać gęsty, jednolity krem.
Frużelina ananasowa:
1,5 małej puszki
ananasów w syropie (1 puszka o wadze całkowitej 430 g)
1,5 łyżeczki
żelatyny w proszku lub 1,5 listka
żelatyny1 łyżka
soku z cytryny1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach
wody10 minut wcześniej -
żelatynę w proszku zalać zimną
wodą do pokrycia (około 2 łyżki
wody), odstawić do napęcznienia.
Ananasy z puszki pokroić w drobną kostkę, umieścić w garnuszku, zalać pozostałym w puszce
syropem. Postawić na palniku o średniej mocy, dodać
sok z cytryny, rozrobioną
mąkę ziemniaczną, zagotować. Zdjąć z palnika. Napęczniałą
żelatynę dodać do
owoców, cały czas mieszając, by się dokładnie rozpuściła. W razie konieczności podgrzać dłużej na palniku, cały czas mieszając, lecz nie doprowadzając do wrzenia .
Wystudzić i schłodzić. Frużelina powinna
mieć konsystencję żelu.
/Jeśli rano po schłodzeniu będzie zbyt gęsta dodać łyżkę wrzątku i wymieszać./
Nasączenie:
3/4 szklanki
wody wymieszanej pół na pół z
sokiem z cytrynyPonadto:
250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki
cukru pudruKremówkę ubić do otrzymania gęstego kremu, pod koniec ubijania dodając
cukier puder.
Wykonanie
Pierwszy z krążków
biszkoptowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na
biszkopt wyłożyć połowę frużeliny ananasowej. Na frużelinę położyć 1/3 przygotowanego
kremu śmietankowego. Przykryć drugim krążkiem
biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego ponczu. Na
biszkopt wyłożyć pozostałą frużelinę
ananasową, którą posmarować połową pozostałego
kremu śmietankowego. Przykryć ostatnim krążkiem
biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu. Boki
tortu posmarować pozostałym
kremem śmietankowym natomiast na wierzch wyłożyć
bitą śmietanę. Dowolnie udekorować - u mnie są to
wiórki kokosowe tylko na wierzchu
tortu.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
