Wykonanie

Jak wiem, że mam upiec tort, choruję już tydzień wcześniej - pewnie dlatego na tym blogu jest zatrzęsienie tradycyjnych
tortów ;-). Nie wiem,
czemu - po prostu nie mam do nich
serca, a szczególnie do tradycyjnych
biszkoptów przełożonych ciężkimi
maślanymi kremami. Tort ma powstać szybko, być prosty, efektowny i najważniejsze - ma smakować solenizantowi. Ponieważ dzisiejszy solenizant kocha ciasta z
makiem, a ja nie miałam dużo czasu, powstał torcik makowy przełożony rozpływającym się w ustach kremem z
białej czekolady.. Mhmm, pycha!Składniki na 3 blaty
biszkoptowo -
makowe:5
jajek,
białka i
żółtka oddzielnie150 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżki zmielonych
migdałów120 g
mąki pszennej tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml)200 g
maku (suchego, nie trzeba go zaparzać i mielić)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i
migdały przesiać, odłożyć. Wymieszać z
makiem.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać
żółtka, dalej ubijając, do połączenia.Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć do niej
biszkopt, wyrównać jego powierzchnię.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa
razy, do otrzymania 3 blatów.Nasączenie:pół szklanki przegotowanej
wody, wystudzonej3 łyżki
rumuSkładniki nasączenia wymieszać.300 g
białej czekolady, posiekanej400 ml
śmietany kremówki 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.Schłodzoną masę
czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania
białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.WykonanieNa tortownicy ułożyć pierwszy
biszkoptowy blat, nasączyć 1/3 ponczu. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu z
białej czekolady. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć resztą ponczu, udekorować kremem boki i wierzch
tortu. Schłodzić.Dowolnie udekorować.Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej.Smacznego :-).* Tort można również posmarować cienką warstwą kwasnego
dżemu (pod warstwami kremu), będzie wtedy mniej słodki.

Źródło przepisu - przepis, zmodyfikowany, pochodzi z tej strony.