ßßß
Składniki na biszkopt:5 jajek150 g cukru pudru2 łyżki mielonych migdałów120 g mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 płaska łyżka proszku do pieczenia200 g suchego makuSkładniki na poncz:3 łyżki rumupół szklanki wody1 płaska łyżka cukruSkładniki na krem:300 g białej czekolady500 g śmietany kremówki1 śmietan-fix100 g dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczkiDo ozdoby użyłam:gotowe ozdoby z czekoladydraże z ciemnej i białej czekolady
Wykonanie:Migdały zmielić lub drobno pokroić nożem płatki migdałowe. Mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, migdałami i makiem.Białka ubić na sztywno. Następnie, miksując na niskich obrotach, stopniowo dodawać na przemian cukier puder i żółtka. Na koniec wmieszać delikatnie drewnianą łyżką mąki, proszek, migdały i mak.Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto i piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.Biszkopt delikatnie wyjąć z formy i przekroić na trzy równe blaty.Śmietanę schłodzić w lodówce lub włożyć na ok. 20 minut do zamrażalnika. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Następnie powoli miksując, wlewać do śmietany ostudzoną czekoladę.Składniki na poncz połączyć i dokładnie rozmieszać cukier.Spodni blat nasączyć 1/3 ponczu, rozsmarować na nim 1/2 dżemu, a na dżem wyłożyć 1/3 kremu. Tak samo postąpić z drugim blatem. Górny blat tylko nasączyć ponczem. Cały tort posmarować pozostałym kremem. Udekorować według uznania.Odstawić na co najmniej kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego :)