Szybki tort z kremem czekoladowym i krokantem

nazwa

Wykonanie

Do tej pory urodzinowe torty zamawiałaś w cukierni? Jeżeli tym razem chcesz sprawdzić się w roli cukiernika, poznaj przepis na szybki wypiek z kremem czekoladowym udekorowany krokantem. Dzięki sprawdzonym wskazówkom, twój cukierniczy debiut okaże się wspaniałym sukcesem.
Przygotowywanie tortu kojarzy się z długą i ciężką pracą. Wcale tak być nie musi – nawet, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę w tym zakresie. Wystarczy mieć dobry przepis, który znajdziesz poniżej.
Przepis podstawowy na biszkopt
Biszkopt, który stanowi bazę tortu, przygotowuje się nieco inaczej niż brownie . W tym przypadku chodzi o uzyskanie lekkiego i puszystego ciasta – idealne do przełożenia delikatnym kremem z czekolady. Dlatego kluczową rolę odgrywa tutaj ubicie białek na sztywną pianę, która doda wypiekowi puszystości.
Do przygotowania klasycznego biszkoptu będziesz potrzebować:
200 g drobnego cukru do wypieków
5 dużych jajek
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej.
Jak przygotować biszkopt?
Oba rodzaje mąk przesiej.
Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na puszystą pianę.
Do piany dodawaj stopniowo cukier i miksuj – aż do uzyskania gęstej, sztywnej i lśniącej masy.
Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
Do masy jajecznej dodaj mąkę w kilku partiach – za każdym razem mieszając łyżką.
Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 o
Piecz przez ok. 40 minut – do suchego patyczka.
Biszkopt odstaw do wystygnięcia, a następnie wyjmij z tortownicy. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, przekrój wzdłuż na 3 części.
Przepis na krem czekoladowy
Istnieje wiele przepisów na krem czekoladowy – zarówno z wykorzystaniem kakao, jak i czekolady. Bazą może być masło albo śmietana kremówka.
Jeśli zależy ci na lekkiej masie, przygotuj krem na bazie kremówki, mascarpone oraz mieszanki czekolady mlecznej i gorzkiej.
Potrzebne składniki to:
400 ml śmietany kremówki 36%
1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel
1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel
250 g serka mascarpone.
Kremówkę zagotuj – aż do wrzenia. Garnuszek zdejmij z palnika, wrzuć kawałki czekolady. Poczekaj kilka minut aż same się rozpuszczą, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia (masę możesz włożyć do lodówki nawet na kilka godzin). Schłodzoną czekoladę umieść w misce i dodaj serek mascarpone. Zmiksuj do uzyskania gęstej i sztywnej konsystencji.
Tak przygotowany krem czekoladowy możesz wykorzystać do przełożenia biszkoptowych blatów.
Przepis na domowy krokant
Krokant to nic innego jak posypka wykorzystywana do dekoracji deserów. Jego przygotowanie jest proste – sprowadza się do skarmelizowania orzechów.
150 g cukru wsyp na rozgrzaną patelnię i skarmelizuj – na średnim ogniu. Dodaj masło, gdy karmel nabierze złocistego koloru. Dodaj posiekane orzechy i pozostaw je na patelni przez chwilę. Całość przesyp na papier do pieczenia i poczekaj do całkowitego wystudzenia.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/szybki-tort-z-kremem-czekoladowym-i-krokantem