Wykonanie
12:45 Jedz Taniej 2 Comments

Choć może za oknem jeszcze za bardzo tego nie widać, a po ubiegłotygodniowym, drastycznym przyroście temperatury pozostały już tylko mgliste wspomnienia, to zaglądając w kalendarz mamy możemy przypuszczać, że wielkimi krokami zbliża się wiosna! Dziadek Mróz powoli obsuwa się z tronu, który zdaje się przypalać jego tłuste dupsko i ustępuje on miejsca pełnej witalności, życia i radości, kwitnącej zieleni.Z tego też powodu, Ania postanowiła rozbudzić naszą kulinarną fantazję i podesłała nam przepis na ciasto
truskawkowe.Potrzebujemy:1.
Biszkopt:Składniki:4
jajka½ szklanki
mąki pszennej½ szklanki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
cukru2 łyżki
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSposób przygotowania:1. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo
cukier. Dalej miksując, dodać po jednym
żółtku.2. W miseczce wymieszać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać
wodę.piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.2. Masa:Składniki:
Śmietana 30%1
truskawkowa galaretkaSposób przygotowania:Robimy
galaretkę wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy
śmietanę na sztywno i stopniowo dodajemy
galaretkę. Przekładamy na ostudzony
biszkopt i pozostawiamy w lodówce ok 40 min.Na koniec:Rozpuszczamy w wodzie 2
truskawkowe galaretki i pozostawiamy do wystygnięcia. Na Ciasto układamy
mrożone truskawki i zalewamy chłodną
galaretką. Pozostawiamy w lodówce ok 40 min.Smacznego (: