Wykonanie

Pozazdrościłam Wam, że już tyle pierniczków macie napieczonych... W myśl przysłowia, że szewc bez butów chodzi, ja chyba ostatnia się za nie zabieram. Jeśli tak jak ja w tym roku nie
mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Pierniczki można upiec nawet w Wigilię, a obiecuję, że nikt na Święta sobie zębów nie połamie ;-). Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Najlepsze są te w polewie lukrowej! Polecam dla tegorocznych spóźnialskich...Składniki na około 55 pierniczków:300 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej2 duże
jajka130 g
cukru pudru100 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonego100 g łagodnego
miodu np. akacjowego*1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać
mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością
mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.Pierniczki z powyższego przepisu pozostają miękkie przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy, czytaj dalej...Co zrobić, by pierniczki zmiękły?Może się zdarzyć, że pierniczki z nieznanych nam przyczyn po kilku dniach stwardnieją... (powoduje to dodatek
miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub
owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych
jabłek lub kromką
chleba.
Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z
owoców.*
Miód o stałej konsystencji podgrzewamy w garnuszku.Smacznego :-).

I już po lukrowaniu! Najpierw zrobiłam rzadki
lukier z
cukru pudru i gorącej
wody. Maczałam w nim pierniczki z jednej strony i odkładałam na kratkę do stężania.
Potem z bardzo gęstego lukru zrobiłam prążki, wyciskając
lukier przez tutkę z papieru.Polewa lukrowa:1 szklanka
cukru pudru2 - 3 łyżki wrzącej
wody (lub soku z
pomarańczy,
rumu itp.)
Cukier puder przełożyć do miseczki, dodać wrzątku. Utrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiej polewy lukrowej. Jeśli
lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej
wody, jeśli zbyt rzadki - więcej
cukru pudru.