Wykonanie

Sernik typu japońskiego, o niezwykle lekkiej, sufletowej wręcz strukturze, tak innej od ciężkich
polskich serników czy amerykańskich cheesecake'ów. Można wręcz powiedzieć -
biszkopt wśród serników! Poszczególne przepisy na sernik japoński mogą się nieznacznie różnić od siebie, ale większość polega na rozpuszczeniu w kąpieli
wodnej trzech składników: kremowego
serka,
mleka i
masła, a następnie wmieszaniu do nich ubitych na sztywno
białek i pozostałych składników. Dzięki temu sernik jest mocno napowietrzony, lekki i bardzo puszysty. Jego wierzch jest mocno przyrumieniony, brązowy i może się lekko pofalować podczas stygnięcia. Jak smakuje? Jak deser o konsystencji pianki, sufletu, niezbyt słodki, najlepszy z domową frużeliną lub
konfiturą. Aby nadać mu bardziej japońskiego charakteru można przed podaniem oprószyć go zieloną
herbatą matcha..Składniki:140 g drobnego
cukru do wypieków6
jajek (
żółtka i
białka osobno)1/4 łyżeczki cream of
tartar (pominęłam)*50 g
masła250 g kremowego
serka typu philadelphia100 ml
mleka1 łyżka
soku z cytryny60 g
mąki pszennej20 g
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W większej miseczce umieszczonej nad kąpielą
wodną umieścić
masło, kremowy
serek i
mleko. Rozpuścić, wymieszać, do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z kąpieli
wodnej, wystudzić.Do miseczki z gładką masą
serową dodać
żółtka, przesianą
mąkę pszenną,
skrobię i
sok z cytryny. Wymieszać do połączenia.
Białka ubić mikserem na najwyższych obrotach. Do ubitych dodawać
cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Masa powinna być sztywna i lśniąca.Ubite
białka połączyć z płynną masą
serową, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, by
białka nie opadły.Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia: spód i boki, pozostawiając 'kołnierz' z papieru wystający 2 cm ponad formę. Formę z zewnątrz owinąć folią aluminiową (do formy nie powinna dostać się
woda, sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej).Formę umieścić w większym naczyniu żaroodpornym. Do tak przygotowanej formy przelać masę
serową, wyrównać. Do naczynia żaroodpornego nalać wrzątku, w taki sposób, by
woda sięgała minimum do połowy wysokości formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 160ºC przez 60 - 70 minut. Przestudzić (można w lekko uchylonym piekarniku). Wyjąć i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.* kwaśny winian potasu, zwiększa objętość ubijanych
białek; można go pominąć bez szkody dla sernikaSmacznego :-).


Przepis pochodzi ze strony 'Diana's desserts' .