Wykonanie

Składniki na ciasto:1
żółtko2 łyżeczki zimnej
wody155 g
mąki pszennej50 g
cukru115 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałkiSkładniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Utworzyć kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić (15min w zamrażarce). Schłodzonym
ciastem wylepić formę do tarty (moja ma 28cm). Przykryć papierem do pieczenie, obciążyć (np
suchą fasolą) i piec w temp. 200st. C około 15min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec około 5min. W tym czasie przygotować pozostałe składniki tarty.Składniki na masę
serową:500g
serka z wiaderka1/2 szklanki
mleka skondensowanego słodzonego3
jajka2 łyżki
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser utrzeć z mleczkiem skondensowanym, dodawać po jednym
jajku, krótko mieszając po każdym. Dodać
skrobię i wymieszać. Masę
serową przelać na podpieczony spód i wyrównać.Dodatkowo :1 szklanka
orzechów włoskich2-3 łyżki skondensowanego
mleka słodzonegoSernik pieczemy w kąpieli
wodnej. W tym celu można na niższej półce w piekarniku ustawić naczynie z gorącą
wodą Sernik wstawić na wyższą półkę i piec w temp. 170st. C przez około 1godz. Studzić w uchylonym piekarniku.
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać mleczko skondensowane i szybko przełożyć na wystudzony sernik.Smacznego:)