ßßß
Składniki na ciasto:1 żółtko2 łyżeczki zimnej wody155 g mąki pszennej50 g cukru115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałkiSkładniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Utworzyć kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić (15min w zamrażarce). Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty (moja ma 28cm). Przykryć papierem do pieczenie, obciążyć (np suchą fasolą) i piec w temp. 200st. C około 15min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec około 5min. W tym czasie przygotować pozostałe składniki tarty.Składniki na masę serową:500g serka z wiaderka1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego3 jajka2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z mleczkiem skondensowanym, dodawać po jednym jajku, krótko mieszając po każdym. Dodać skrobię i wymieszać. Masę serową przelać na podpieczony spód i wyrównać.Dodatkowo :1 szklanka orzechów włoskich2-3 łyżki skondensowanego mleka słodzonegoSernik pieczemy w kąpieli wodnej. W tym celu można na niższej półce w piekarniku ustawić naczynie z gorącą wodą Sernik wstawić na wyższą półkę i piec w temp. 170st. C przez około 1godz. Studzić w uchylonym piekarniku.Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać mleczko skondensowane i szybko przełożyć na wystudzony sernik.Smacznego:)