ßßß Cookit - przepis na Tarta serowa z orzechami włoskimi

Tarta serowa z orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
1 żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
155 g mąki pszennej
50 g cukru
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Utworzyć kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić (15min w zamrażarce). Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty (moja ma 28cm). Przykryć papierem do pieczenie, obciążyć (np suchą fasolą) i piec w temp. 200st. C około 15min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec około 5min. W tym czasie przygotować pozostałe składniki tarty.
Składniki na masę serową:
500g serka z wiaderka
1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
3 jajka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z mleczkiem skondensowanym, dodawać po jednym jajku, krótko mieszając po każdym. Dodać skrobię i wymieszać. Masę serową przelać na podpieczony spód i wyrównać.
Dodatkowo :
1 szklanka orzechów włoskich
2-3 łyżki skondensowanego mleka słodzonego
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. W tym celu można na niższej półce w piekarniku ustawić naczynie z gorącą wodą Sernik wstawić na wyższą półkę i piec w temp. 170st. C przez około 1godz. Studzić w uchylonym piekarniku.
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać mleczko skondensowane i szybko przełożyć na wystudzony sernik.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2014/12/tarta-serowa-z-orzechami-woskimi.html