ßßß
Olśniewająco piękny i wspaniały w smaku pomarańczowy sernik na zimno, na spodzie z włoskich ciasteczek florentynek. Sernik przygotowujemy na tradycyjnym polskim twarogu, ale w przepisie sprawdzi się również serek mascarpone lub philadelphia. Spód z florentynek nie jest już tak chrupiący jak same ciasteczka, ale jest niezwykle smaczny i oryginalny, świetnie komponuje się z masą serową. Delikatną trudność może stanowić samo krojenie spodu (to przez bakalie, a zwłaszcza orzechy!), ale przy odrobinie wprawy nie powinno być większych problemów. Deser łatwo przygotować w wersji bezglutenowej - mąkę pszenną wystarczy zamienić na mąkę ziemniaczaną. Polecam!Składniki na spód z florentynek:25 g kandyzowanych wiśni, z grubsza posiekanych25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej50 g rodzynków lub suszonej żurawiny100 g migdałów w płatkach lub słupkach25 g mąki pszennej50 g masła60 g cukru25 ml śmietany kremówki 30%W garnuszku na palniku umieścić masło razem z cukrem. Podgrzewać, do rozpuszczenia się masła i części cukru (cały cukier się nie rozpuści). Zdjąć z palnika, wlać śmietanę kremówkę, odstawić do lekkiego przestudzenia.W naczyniu umieścić wiśnie, skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały, mąkę pszenną, wymieszać. Do bakalii dodać przestudzone masło z cukrem, wymieszać do połączenia.Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać masę ciasteczkową, następnie spłaszczyć łyżką i delikatnie wklepać w dno formy.Piec w temperaturze 160ºC przez około 12 - 15 minut do złocistego koloru spodu. Wyjąć, całkowicie wystudzić.Masa serowa:500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g jogurtu greckiego lub naturalnego100 g cukru pudru (lub mniej, do smaku)skórka otarta z 2 pomarańczy (ekologicznych, wyparzonych wcześniej)1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy50 g suszonych wiśni, drobno posiekanych12 g (3 łyżeczki) żelatyny w proszku lub 3 listki żelatynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.W misie miksera umieścić twaróg, jogurt i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, skórkę otartą z pomarańczy, ekstrakt, suszone wiśnie, zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (na całą noc).Ponadto:kilka kostek mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofaliwiśnie kandyzowane, do ozdobyCzekoladę umieścić w jednorazowym rękawie cukierniczym lub mocnym woreczku, odciąć róg. Na serniku wykonać zygzaki. Poukładać wiśnie.Przechowywać w lodówce do 5 dni.Smacznego :-).

