Wykonanie

Olśniewająco piękny i wspaniały w smaku
pomarańczowy sernik na zimno, na spodzie z włoskich
ciasteczek florentynek. Sernik przygotowujemy na tradycyjnym polskim
twarogu, ale w przepisie sprawdzi się również
serek mascarpone lub philadelphia. Spód z florentynek nie jest już tak chrupiący jak same
ciasteczka, ale jest niezwykle smaczny i oryginalny, świetnie komponuje się z masą
serową. Delikatną trudność może stanowić samo krojenie
spodu (to przez
bakalie, a zwłaszcza
orzechy!), ale przy odrobinie wprawy nie powinno być większych problemów. Deser łatwo przygotować w wersji bezglutenowej -
mąkę pszenną wystarczy zamienić na
mąkę ziemniaczaną. Polecam!Składniki na spód z florentynek:25 g kandyzowanych
wiśni, z grubsza posiekanych25 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej50 g
rodzynków lub
suszonej żurawiny100 g
migdałów w płatkach lub słupkach25 g
mąki pszennej50 g
masła60 g
cukru25 ml
śmietany kremówki 30%W garnuszku na palniku umieścić
masło razem z
cukrem. Podgrzewać, do rozpuszczenia się
masła i części
cukru (cały
cukier się nie rozpuści). Zdjąć z palnika, wlać
śmietanę kremówkę, odstawić do lekkiego przestudzenia.W naczyniu umieścić
wiśnie,
skórkę pomarańczową,
rodzynki,
migdały,
mąkę pszenną, wymieszać. Do
bakalii dodać przestudzone
masło z
cukrem, wymieszać do połączenia.Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać masę
ciasteczkową, następnie spłaszczyć łyżką i delikatnie wklepać w dno formy.Piec w temperaturze 160ºC przez około 12 - 15 minut do złocistego koloru
spodu. Wyjąć, całkowicie wystudzić.Masa serowa:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
jogurtu greckiego lub naturalnego100 g
cukru pudru (lub mniej, do smaku)skórka otarta z 2
pomarańczy (ekologicznych, wyparzonych wcześniej)1 łyżeczka ekstraktu z
pomarańczy50 g suszonych
wiśni, drobno posiekanych12 g (3 łyżeczki)
żelatyny w proszku lub 3 listki
żelatynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalać
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.W misie miksera umieścić
twaróg,
jogurt i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać
cukier puder, skórkę otartą z
pomarańczy, ekstrakt, suszone
wiśnie, zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną
żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.Masę
serową przelać na schłodzony spód
ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (na całą noc).Ponadto:kilka kostek
mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej lub w mikrofali
wiśnie kandyzowane, do ozdoby
Czekoladę umieścić w jednorazowym rękawie cukierniczym lub mocnym woreczku, odciąć róg. Na serniku wykonać zygzaki. Poukładać
wiśnie.Przechowywać w lodówce do 5 dni.Smacznego :-).


