ßßß Cookit - przepis na Sernik florentyński

Sernik florentyński

nazwa

Wykonanie

Olśniewająco piękny i wspaniały w smaku pomarańczowy sernik na zimno, na spodzie z włoskich ciasteczek florentynek. Sernik przygotowujemy na tradycyjnym polskim twarogu, ale w przepisie sprawdzi się również serek mascarpone lub philadelphia. Spód z florentynek nie jest już tak chrupiący jak same ciasteczka, ale jest niezwykle smaczny i oryginalny, świetnie komponuje się z masą serową. Delikatną trudność może stanowić samo krojenie spodu (to przez bakalie, a zwłaszcza orzechy!), ale przy odrobinie wprawy nie powinno być większych problemów. Deser łatwo przygotować w wersji bezglutenowej - mąkę pszenną wystarczy zamienić na mąkę ziemniaczaną. Polecam!
Składniki na spód z florentynek:
25 g kandyzowanych wiśni, z grubsza posiekanych
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g rodzynków lub suszonej żurawiny
100 g migdałów w płatkach lub słupkach
25 g mąki pszennej
50 g masła
60 g cukru
25 ml śmietany kremówki 30%
W garnuszku na palniku umieścić masło razem z cukrem. Podgrzewać, do rozpuszczenia się masła i części cukru (cały cukier się nie rozpuści). Zdjąć z palnika, wlać śmietanę kremówkę, odstawić do lekkiego przestudzenia.
W naczyniu umieścić wiśnie, skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały, mąkę pszenną, wymieszać. Do bakalii dodać przestudzone masło z cukrem, wymieszać do połączenia.
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać masę ciasteczkową, następnie spłaszczyć łyżką i delikatnie wklepać w dno formy.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 12 - 15 minut do złocistego koloru spodu. Wyjąć, całkowicie wystudzić.
Masa serowa:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
100 g cukru pudru (lub mniej, do smaku)
skórka otarta z 2 pomarańczy (ekologicznych, wyparzonych wcześniej)
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
50 g suszonych wiśni, drobno posiekanych
12 g (3 łyżeczki) żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
W misie miksera umieścić twaróg, jogurt i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, skórkę otartą z pomarańczy, ekstrakt, suszone wiśnie, zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (na całą noc).
Ponadto:
kilka kostek mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofali
wiśnie kandyzowane, do ozdoby
Czekoladę umieścić w jednorazowym rękawie cukierniczym lub mocnym woreczku, odciąć róg. Na serniku wykonać zygzaki. Poukładać wiśnie.
Przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-florentynski