Wykonanie
Zapraszam!Składniki:260 g
mąki pszennej60 g roztopionego
masła125 ml letniego
mleka1/2 opakowania
drożdży suszonych (3,5 g)50 g
cukru1 łyżka ekstraktu z
pomarańczy lub
wanilii3
żółtka50 g
rodzynek50 g
suszonej żurawiny3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowejcukier puderwodaWykonanie:Z
mąki,
masła,
mleka,
drożdży,
cukru, ekstraktu i
żółtek zagniatamy gładkie ciasto. Do dużego garnka wlewamy zimną
wodę. Kulkę ciasta lekko oprószamy
mąką i układamy na środku bawełnianej ściereczki, związujemy ją, zostawiając odrobinę luzu na rosnące ciasto. Ciasto wkładamy do garnka z
wodą, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż wypłynie na powierzchnię.

Ciasto wyciągamy ze ściereczki, dodajemy
rodzynki i
żurawinę, dokładnie mieszamy i wkładamy do silikonowej formy na babkę. Przykrywamy suchą ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Pieczemy ok. 30-40 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu lukrujemy i posypujemy kandyzowaną skórką
pomarańczy.

Smacznego!