ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa babka topiona

Drożdżowa babka topiona

nazwa

Wykonanie

Zapraszam!
Składniki:
260 g mąki pszennej
60 g roztopionego masła
125 ml letniego mleka
1/2 opakowania drożdży suszonych (3,5 g)
50 g cukru
1 łyżka ekstraktu z pomarańczy lub wanilii
3 żółtka
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier puder
woda
Wykonanie:
Z mąki, masła, mleka, drożdży, cukru, ekstraktu i żółtek zagniatamy gładkie ciasto. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę. Kulkę ciasta lekko oprószamy mąką i układamy na środku bawełnianej ściereczki, związujemy ją, zostawiając odrobinę luzu na rosnące ciasto. Ciasto wkładamy do garnka z wodą, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż wypłynie na powierzchnię.
Ciasto wyciągamy ze ściereczki, dodajemy rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i wkładamy do silikonowej formy na babkę. Przykrywamy suchą ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 30-40 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu lukrujemy i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/04/drozdzowa-babka-topiona.html