Wykonanie

Składniki:Ciasto:150 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao100 g
masła50 g
cukru pudru1
żółtko5 g
cukru waniliowegoMasa serowa:800 g
twarogu półtłustego100 g
masła250 g
cukru pudru4
jajka100 ml
śmietanki 30%30 g
mąki ziemniaczanej5 g
cukru waniliowego200 g wydrylowanych
wiśni*100 g
czekolady deserowejWiśnie w żelu:300 g wydrylowanych
wiśni150 g
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej
Wykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać
kakao posiekać z
masłem,
cukrem waniliowym i
cukrem pudrem. Dodać
żółtko i odrobinę
soli, szybko połączyć w ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i chłodzić przez 30 minut.Ciasto rozwałkować, wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21 cm.Masa serowa:
Twaróg zemleć co najmniej dwukrotnie.Zmielony
twaróg połączyć z
masłem,
śmietanką oraz
mąką ziemniaczaną.4
żółtka utrzeć dodając 150 g
cukru pudru oraz
cukier waniliowy, na jednolitą pulchną masę.Partiami dodawać
ser do
żółtek, ciągle ucierając.
Białka ubić, dodać 100 g
cukru w celu utrwalenia. Połączyć z
serem.Masę
serową zmieszać z
wiśniami i pokruszoną
czekoladą.Otrzymaną masę
serową wyłożyć na ciasto. Piec około godzinę w temperaturze 180 o C.
Wiśnie w żelu:
Owoce przełożyć do rondelka, dodać
cukier oraz
mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Zagotować, ciągle mieszając gotować jeszcze przez około 5 minut.Po wyjęciu sernika z piekarnika, odstawić go do całkowitego ostygnięcia. Wyłożyć na niego
wiśnie w żelu. Podawać najlepiej, gdy
wiśnie w żelu są jeszcze ciepłe.* Jeśli używacie
wiśni zamrożonych, to trzeba je najpierw dokładnie odmrozić i odcisnąć sok.


Powiązane wpisy:Sernik na zimno z
truskawkamiKostka AlpejskaRolada CzekoladowaTort
Czekoladowo-
kawowo-
migdałowy