ßßß Cookit - przepis na Sernik z białą czekoladą i wiśniami

Sernik z białą czekoladą i wiśniami

nazwa

Wykonanie

Kremowy, aromatyczny sernik. Co poczujecie? Delikatną białą czekoladę, której słodycz zbalansuje kwaskowa nuta czerwonej wiśni. Z dodatkiem ubitej śmietany, czy bez - to prawdziwa uczta dla zmysłów...
Sernik można przygotować również bez kruchego spodu, my jednak lubimy dodatek kruchego, maślanego ciasta. W tym przypadku najważniejsze jest to, aby ciasto kruche podpiec, a następnie ostudzić przed nałożeniem masy serowej. Zanim przystąpicie do przygotowania kruchego ciasta, zobaczcie wskazówki i porady na jego temat.
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Serniki Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: czekoladę, wiśnie i twaróg
Sernik z białą czekoladą i wiśniami
Ciasto kruche: (jest to połowa proporcji klasycznego ciasta kruchego 3:2:1)
150 g mąki pszennej (użyłam krupczatki)
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Masa serowa:
900 g trzykrotnie zmielonego twarogu tłustego (do serników zawsze używam i mielę twaróg hajnowski)
100 g śmietany 36%
100 g cukru
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 g białej czekolady
100 g wypestkowanych wiśni (użyłam mrożonych)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć schłodzone ciasto kruche i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić. Pozostawić temperaturę ustawioną na 180 stopni.
Masa serowa:
Czekoladę pokruszyć do miseczki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Wiśnie rozmrozić w lodówce, a następnie odsączyć na sicie.
Twar óg utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym jajku i żółtko. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, śmietaną i białą czekoladą. Całość można wykonać przy pomocy robota kuchennego (ja ucierałam ręcznie rózgą/trzepaczką), ale nie ubijać nadmiernie i nie wprowadzać za dużo powietrza w masę - wystarczy dobrze połączyć składniki.
Masę serową wylać do formy (boki pozostawić suche, bez natłuszczania). Wyrównać wierzch i ułożyć wiśnie, lekko je dociskając. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Następnie i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
,
Składnik główny:
twaróg,
Składnik główny:
wiśnie,
Składnik główny:
czekolada,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/sernik-z-biala-czekolada-i-wisniami