Wykonanie
Kremowy, aromatyczny sernik. Co poczujecie? Delikatną
białą czekoladę, której
słodycz zbalansuje kwaskowa nuta
czerwonej wiśni. Z dodatkiem ubitej
śmietany, czy bez - to prawdziwa uczta dla zmysłów...Sernik można przygotować również bez kruchego
spodu, my jednak lubimy dodatek kruchego,
maślanego ciasta. W tym przypadku najważniejsze jest to, aby ciasto kruche podpiec, a następnie ostudzić przed nałożeniem masy serowej. Zanim przystąpicie do przygotowania kruchego ciasta, zobaczcie wskazówki i porady na jego temat.Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Serniki Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
czekoladę,
wiśnie i
twarógSernik z
białą czekoladą i
wiśniamiCiasto kruche: (jest to połowa proporcji klasycznego ciasta kruchego 3:2:1)150 g
mąki pszennej (użyłam krupczatki)100 g
masła50 g
cukru pudru1
żółtkoMasa serowa:900 g trzykrotnie zmielonego
twarogu tłustego (do serników zawsze używam i
mielę twaróg hajnowski)100 g
śmietany 36%100 g
cukru2
jajka1
żółtko1 łyżka
mąki ziemniaczanej300 g
białej czekolady100 g wypestkowanych
wiśni (użyłam mrożonych)Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto kruche:
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać
cukier, nałożyć zimne
masło i posiekać nożem. Dodać
żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę delikatnie wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć schłodzone ciasto kruche i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić. Pozostawić temperaturę ustawioną na 180 stopni.Masa serowa:
Czekoladę pokruszyć do miseczki i roztopić w kąpieli
wodnej. Ostudzić.
Wiśnie rozmrozić w lodówce, a następnie odsączyć na sicie.
Twar óg utrzeć z
cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym
jajku i
żółtko. Wymieszać z
mąką ziemniaczaną,
śmietaną i
białą czekoladą. Całość można wykonać przy pomocy robota kuchennego (ja ucierałam ręcznie rózgą/trzepaczką), ale nie ubijać nadmiernie i nie wprowadzać za dużo powietrza w masę - wystarczy dobrze połączyć składniki.Masę
serową wylać do formy (boki pozostawić suche, bez natłuszczania). Wyrównać wierzch i ułożyć
wiśnie, lekko je dociskając. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Następnie i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.



,Składnik główny:
twaróg,Składnik główny:
wiśnie,Składnik główny:
czekolada,Rodzaj dania:Ciasto,