Wykonanie
Tak naprawdę nie miałam ochoty na ciasto
lodowe, miałam natomiast, i to bardzo, na te muffinki! Takiemu połączeniu smaków nie można się oprzeć :-). Są mięciutkie, mocno
borówkowe, z
cytrynową nutką i fantastycznym
cytrynowym lukrem. Wiem, że i Wam posmakują :-).Składniki na 12 muffinek:1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/3 szklanki
brązowego cukru2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sodyszczypta
soliskórka otarta z 2
cytryn60 g
masła, roztopionego1/4 szklanki
oleju2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka
mleka1 i 1/3 szklanki świeżych
borówek amerykańskich*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać oba
cukry,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.W drugim naczyniu wymieszać do połączenia: skórkę otartą z 2
cytryn,
masło,
olej, roztrzepane
jajka, ekstrakt z
wanilii i
mleko.Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać
borówki, wymieszać.Przygotowane ciasto rozłożyć do foremek na muffinki (12 sztuk), wyłożonej papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier cytrynowy:200 g
cukru pudrusok z 1
cytrynyCukier rozetrzeć z
sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulować przez dodatek
soku z cytryny lub
wody (jeśli
lukier będzie zbyt gęsty) lub
cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).Uwaga: muffinki wydają mi się mało słodkie, co lubię, ale może będziecie uważać, że ilość
cukru należy zwiększyć.* Można użyć
borówek mrożonych - dodajemy je do ciasta zamrożone i pieczemy dłużej, ale również do suchego patyczka.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - blog 'My baking addiction' .