Wykonanie
Ostrzegałam już, że na blogu będzie mnóstwo przepisów z czereśniami? Nie? To ostrzegam teraz - dopóki sezon trwa,
będę monotematyczna, gdyż
czereśnie to stanowczo moje ulubione
owoce. Od końca maja jem je na kilogramy ;-)Dzisiaj muffiny od My Baking Addiction, które wypatrzyła Dorota z Moich Wypieków, a które je dopasowałam do swojej czereśniowej miłości (w przepisie oryginalnym dodatkiem są
borówki amerykańskie).Polecam przepis, bo muffiny są super-hiper-pyszne. Na posiadówie w domowej strefie kibica rozeszły się błyskawicznie. I to wśród mężczyzn, którzy podobno nie przepadają za
słodyczami.
Cytryna bardzo fajnie kontruje słodki smak, a ciasto jest puszyste i miękkie.
Lukier jest dodatkiem niezbędnym. Bez niego cały deser
traci urok.Co będzie potrzebne?(na ok. 15 sztuk)2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/2 szklanki
brązowego cukru2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sodyszczypta
soliskórka otarta z 2
cytryn60 g
masła (roztopionego)1/4 szklanki
oleju2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka
mleka350 g
czereśni (waga PO wydrylowaniu!)200 g
cukru pudru (do lukru)sok z jednej
cytryny (do lukru)+ piekarnik, sztywne papilotki lub blacha do muffinek, mikser, miskaJak to zrobić?Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (tryb: termoobieg).W międzyczasie składniki suche, tj.: oba
cukry,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól mieszamy razem w jednej misce.W drugiej misce miksujemy do połączenia składniki mokre, tj.:
masło,
olej, roztrzepane
jajka,
mleko i ekstrakt z
wanilii, a także skórkę otartą z dwóch
cytryn.Składniki suche dosypujemy do mokrych i mieszamy wszystko krótko mikserem na najwyższych obrotach (do czasu połączenia się składników, ok. 10 sekund). Na sam koniec wsypujemy wydrylowane
czereśnie (każda przekrojona na pół) i mieszamy.Powstałe ciasto wykładamy do papilotek, do ich wysokości. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez ok. 20-25 minut albo do "suchego patyczka".Muffiny studzimy na kratce i lukrujemy, gdy są jeszcze ciepłe.
Lukier otrzymujemy, łącząc
cukier puder z
sokiem z cytryny. Jeśli
lukier wydaje nam się za rzadki, dodajemy więcej
cukru, a jeśli za gęsty - dolewamy
wodę.Smacznego!