Wykonanie

Od
muesli dr Birchera uzależniłam się w Londynie, gdzie spędziliśmy z dziećmi pierwsze dni nowego roku. Nie było czasu na wylegiwanie się w łóżku, dzieci po raz pierwszy były w stolicy, naszym zadaniem było zwiedzanie, zwiedzanie, zwiedzanie... Szybkie śniadania jedliśmy w Pret A Manger, prawie na stojąco (nie wiedziałam, że lokale w Londynie są zatłoczone już od rana!) i tam rozsmakowałam się w tym
muesli. To była miłość od pierwszego kubeczka :-). Niby zwykłe
płatki owsiane, ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach: starte
jabłko,
jogurt grecki,
suszone żurawiny,
pistacje i ziarenka
granatu. Tak, kombinacji może być mnóstwo! Śniadanie było tak pożywne, że pomagało mi utrzymać się na nogach aż do szybkiego obiadu. I smakuje obłędnie! Fascynacja nadal trwa, a w lodówce co wieczór moczą się
płatki na kolejny dzień ;-). Bardzo polecam.
Muesli dr Birchera to najsłynniejsze
muesli na świecie. Nazwa pochodzi od szwajcarskiego doktora, który po raz pierwszy je skomponował i rozpowszechnił w swojej klinice. Co ważne,
płatków w nim zawartych nie gotujemy, a jedynie pozostawiamy do namoczenia na noc, kolejnego dnia dodając do nich starte
jabłko ze skórką i orzechy/ziarna/suszone
owoce. A może w podobny sposób przyrządzacie w domu
muesli na śniadanie? Podzielicie się swoimi połączeniami smakowymi?Składniki na 4 porcje:200 g
płatków owsianych*200 ml
mleka (zwykłego lub
ryżowego, bezlaktozowego,
sojowego itp.)80 ml
soku jabłkowego150 g
jogurtu naturalnego lub greckiego1 duże
jabłko (nie obieramy skórki), starte na tarce50 - 70 g
nektaru z agawy (lub
syropu klonowego,
miodu), do smaku60 g
suszonej żurawinysok z 1
limonki60 g
pistacji lub innych
orzechów (na zdjęciu
orzechy brazylijskie)ziarenka
granatu (lub inne sezonowe
owoce, świeże lub zagotowane, upieczone)Wieczór wcześniej
płatki owsiane zalać
mlekiem (zimnym) i
sokiem jabłkowym, wymieszać, przykryć folią, odstawić do lodówki.Kolejnego dnia przed śniadaniem wyjąć z lodówki, dodać
sok z limonki,
jabłko,
jogurt (zazwyczaj dodaję go więcej niż w przepisie, w zależności od
płatków),
nektar z agawy, wymieszać. Przełożyć do miseczek, posypać
suszoną żurawiną,
pistacjami (lub innymi
orzechami) i ziarenkami
granatu. Podawać.* Przepis jest bezglutenowy pod warunkiem użycia
płatków owsianych nie zanieczyszczonych glutenem.Smacznego :-)

Źródło przepisu - theguardian.com