Wykonanie
Musli gościło już na tym blogu, ale wróćmy raz jeszcze do tego tematu i potraktujmy go bardziej kanonicznie ;-) Chodzi o najbardziej tradycyjną, oryginalną wersję tego
śniadaniowego przysmaku - przepis stworzony pod koniec XIX wieku przez szwajcarskiego lekarza Maximiliana Oskara Bircher-Bennera.Ten pionier nauki o odżywianiu, twórca energetycznej teorii całości pokarmowych i propagator wegetarianizmu stworzył przepis, który trwale zakorzenił się w szwajcarskiej tradycji kulinarnej, a następnie szybko zdobył popularność na całym świecie.Dr Bircher-Benner opracował recepturę
musli na podstawie obserwacji sposobu odżywiania długowiecznych alpejskich pasterzy. Na ich jadłospis składały się głównie nieoczyszczone produkty zbożowe,
owoce,
orzechy i
nabiał, i właśnie te produkty stanowią składniki mieszanki znanej długo jako "surówka piękności".100g
płatków owsianych200ml
mleka1 duże
jabłko50ml
soku jabłkowego 100%2 łyżki
naturalnego jogurtu25g
orzechów włoskich i laskowych, garść
migdałów1 łyżka
miodu naturalnego
Płatki zalewamy
sokiem jabłkowym i pozostawiamy na całą noc w chłodnym miejscu.Następnego dnia rano dodajemy do
płatków starte
jabłko,
miód,
jogurt i posiekane
orzechy, po czym zalewamy
mlekiem (zimnym lub lekko ogrzanym, w żadnym razie gorącym!)