Wykonanie
Mincemeat, choć na pewno od razu będziecie
mieć skojarzenia z mielonym
mięsem (ja mam tak do tej
pory ;) to brytyjska specjalność - gęsta mieszanka
bakalii (
rodzynek, koryntek,
skórki pomarańczowej,
suszonych owoców) coś co przypomina wyglądem i konsystencją
marmoladę. Nadziewa się nią najczęściej kruche tarty czy babeczki w okresie bożonarodzeniowym. Ponieważ jest to dość słodka mieszanina - wykorzystałam przepis Nigelli, którego głównym składnikiem jest
żurawina. Mmm ... musicie spróbować!Składniki na około 600 ml:75 g ciemnego
brązowego cukru (dałam 50 g)60 ml
wina ruby port (lub innego półsłodkiego lub słodkiego
czerwonego wina)300 g
żurawiny1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbirupół łyżeczki zmielonych
goździków75 g koryntek75 g
rodzynek30 g
suszonej żurawiny1
klementynka - otarta skórka i sok25 ml
brandy (lub
rumu)kilka kropel ekstraktu z
migdałówpół łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
mioduW większym garnuszku wymieszać
cukier i
wino, aż do rozpuszczenia się
cukru, na lekko nagrzanym palniku. Dodać
żurawinę i wymieszać. Dodać
cynamon,
imbir,
goździki, koryntki,
rodzynki,
suszoną żurawinę, skórkę i sok z
klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut, lub dopóki
owoce się nie rozpadną i nie wchłoną całego płynu. Zdjąć z palnika, lekko ochłodzić. Dodać
brandy, ekstrakt z
migdałów,
wanilli i
miód, wszystko dobrze wymieszać.Przechowywać w słoiczku, w lodówce, do 2 tygodni.Smacznego :)