ßßß Cookit - przepis na Mincemeat

Mincemeat

nazwa

Wykonanie

Mincemeat, choć na pewno od razu będziecie mieć skojarzenia z mielonym mięsem (ja mam tak do tej pory ;) to brytyjska specjalność - gęsta mieszanka bakalii (rodzynek, koryntek, skórki pomarańczowej, suszonych owoców) coś co przypomina wyglądem i konsystencją marmoladę. Nadziewa się nią najczęściej kruche tarty czy babeczki w okresie bożonarodzeniowym. Ponieważ jest to dość słodka mieszanina - wykorzystałam przepis Nigelli, którego głównym składnikiem jest żurawina. Mmm ... musicie spróbować!
Składniki na około 600 ml:
75 g ciemnego brązowego cukru (dałam 50 g)
60 ml wina ruby port (lub innego półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina)
300 g żurawiny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
pół łyżeczki zmielonych goździków
75 g koryntek
75 g rodzynek
30 g suszonej żurawiny
1 klementynka - otarta skórka i sok
25 ml brandy (lub rumu)
kilka kropel ekstraktu z migdałów
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu
W większym garnuszku wymieszać cukier i wino, aż do rozpuszczenia się cukru, na lekko nagrzanym palniku. Dodać żurawinę i wymieszać. Dodać cynamon, imbir, goździki, koryntki, rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę i sok z klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut, lub dopóki owoce się nie rozpadną i nie wchłoną całego płynu. Zdjąć z palnika, lekko ochłodzić. Dodać brandy, ekstrakt z migdałów, wanilli i miód, wszystko dobrze wymieszać.
Przechowywać w słoiczku, w lodówce, do 2 tygodni.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mincemeat