Wykonanie
[Nie, ten przepis nie ma nic wspólnego z
mięsem ani
miętą ;). Pod nazwą mincemeat kryje się bardzo słodka, ale i smaczna mieszanka różnych
bakalii (szczegóły w przepisie). Jak podaje niezawodne źródło informacji, czyli Wikipedia ;): "W przeszłości w Anglii często konserwowano
mięso przy pomocy
owoców zawierających pektyny, których działanie przeciwgnilne było znane. Mincemeat we współczesnym kształcie wyewoluował z jednej z takich popularnych mieszanin, których głównym składnikiem w przeszłości była
wołowina. Stąd wzięła się również intrygująca nazwa tej potrawy", choć angielska wersja Wikipedii objaśnia, że.pojawiające się w nazwie ang. meat oznaczało nie tylko
mięso, ale wszelkie jedzenie, zaś pierwszy człon - ang. mince - sięga korzeniami do łaciny i oznaczał dawniej 'coś małego'. Przepis jest zmodyfikowaną nieco wersją przepisu ze słynnej strony Moje Wypieki ]mincemeatSkładniki:
3-3,5 łyżki
brązowego cukru60 ml czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
wina300 g
żurawiny świeżej30 g
żurawiny suszonej (ja dałem 330 g suszonej, bo świeżej nie miałem pod ręką)1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbirupół łyżeczki zmielonych
goździków150 g
rodzynek bezpestkowych2
mandarynkidwie garstki
płatków migdałowych25 ml
rumupłaska łyżeczka
cukru wanilinowegokilka kropel
aromatu waniliowego (opcjonalnie)2 łyżki
mioduMigdały uprażyć na suchej patelni i zmiksować (lub roztłuc młotkiem/tłuczkiem przez szmatkę) na proszek [w ten sam sposób można rozbić
goździki]. Zetrzeć na tarce skórkę
mandarynek i wycisnąć z nich sok. Do większego garnka wlać
wino i wsypać
cukier. Podgrzewać i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Dodać
żurawinę,
cynamon,
imbir,
goździki,
rodzynki,
migdały, skórkę i sok z
klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut (dopóki
owoce się nie rozpadną [to, jeśli mamy świeżą
żurawinę, suszona aż tak się nie rozpada] i nie wchłoną całego płynu). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Dodać
miód,
cukier wanilinowy,
aromat waniliowy i
rum. Dokładnie wymieszać.Przechowywać w słoiczku, w lodówce, do 2 tygodni.