ßßß
składniki:2 jabłka średniej wielkości1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru6 goździków1 garść rodzynek1 garść pestek słonecznikanasiona z 1/2 laski wanilii2 łyżki miodupłatki migdałowebrązowy cukierrumGórną część jabłka odciąć razem z ogonkiem i przy pomocy noża wydrążyć środek usuwając gniazdo nasienne. Dookoła wykonać trzy pionowe nacięcia do połowy wysokości, aby owoce nie rozpadły się w trakcie pieczenia. Jabłka ustawić w naczyniu żaroodpornym. Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości rumu. Cynamon, imbir, rodzynki, pestki słonecznika, nasiona wanilii, brązowy cukier oraz płatki migdałowe umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Na dno każdego jabłka ułożyć po trzy goździki i napełnić owoce mieszanką nasion oraz przypraw. Całość piec w 180 ° C przez 20-25 minut (duże jabłka, nawet do 30-40 minut). Upieczone owoce wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzyku, polać miodem, posypać płatkami migdałów i podawać na ciepło. Dodatkowo można serwować z gałką ulubionych lodów.Smacznego! :)
