Wykonanie
W
sieci jest tyle przepisów na pieczone
jabłka, że nie można zdecydować się na żaden z nich. I co w takiej sytuacji robi Sosna? Oczywiście wymyśla własną recepturę i wrzuca do środka
owoców wszystko co lubi i ma pod ręką. Tak właśnie powstają najlepsze przepisy w
sieci! :D
składniki:2
jabłka średniej wielkości1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru6
goździków1 garść
rodzynek1 garść pestek
słonecznikanasiona z 1/2
laski wanilii2 łyżki
miodupłatki migdałowebrązowy cukierrumGórną część
jabłka odciąć razem z ogonkiem i przy pomocy noża wydrążyć środek usuwając gniazdo nasienne. Dookoła wykonać trzy pionowe nacięcia do połowy wysokości, aby
owoce nie rozpadły się w trakcie pieczenia.
Jabłka ustawić w naczyniu żaroodpornym.
Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości
rumu.
Cynamon,
imbir,
rodzynki,
pestki słonecznika, nasiona
wanilii,
brązowy cukier oraz
płatki migdałowe umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Na dno każdego
jabłka ułożyć po trzy
goździki i napełnić
owoce mieszanką nasion oraz przypraw. Całość piec w 180 ° C przez 20-25 minut (duże
jabłka, nawet do 30-40 minut). Upieczone
owoce wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzyku, polać
miodem, posypać
płatkami migdałów i podawać na ciepło. Dodatkowo można serwować z gałką ulubionych
lodów.Smacznego! :)