Wykonanie

Makowiec
czekoladowy to czekoladowa masa makowa oraz lśniąca
polewa czekoladowa. To ciasto bez
mąki, z
bakaliami:
orzechami, kandyzowaną
skórką pomarańczową i
żurawinami. Do makowca nie potrzeba wykonywać
spodu - ciasto jest i tak mocno sycące. Nie ma problemu z kruszeniem się makowca - będzie wyjątkowo prezentować się na świątecznym
stole. Makowiec dla fanów masy makowej bez dodatkowego ciasta :-).Składniki:500 g
maku100 g
masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki miałkiego
brązowego cukru3/4 szklanki płynnego
miodu*50 g
suszonej żurawiny100 g
orzechów włoskich, posiekanych50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej5
jajek,
białka i
żółtka oddzielnie100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady, startej na tarce2 łyżki zmielonych
migdałów2 łyżeczki ekstraktu z
migdałówMak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Masło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę (np. mikserem). Dodawać
żółtka, jedno po drugim, dalej ucierając. Dodać zmielony
mak,
miód,
bakalie, startą
czekoladę, zmielone
migdały, ekstrakt i wymieszać. Skosztować - w razie konieczności dodać więcej
miodu lub ekstraktu
migdałowego.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
makową.Formę o średnicy 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę
makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 50 minut.Wyjąć, wystudzić, polać
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady, posiekanej100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%1 łyżeczka
miodu lub golden
syrupuŚmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać
mleczną czekoladę,
miód, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu.*
Miód skrystalizowany wystarczy lekko podgrzać, do rozpuszczenia.Smacznego :-).

