ßßß
Makowiec czekoladowy to czekoladowa masa makowa oraz lśniąca polewa czekoladowa. To ciasto bez mąki, z bakaliami: orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową i żurawinami. Do makowca nie potrzeba wykonywać spodu - ciasto jest i tak mocno sycące. Nie ma problemu z kruszeniem się makowca - będzie wyjątkowo prezentować się na świątecznym stole. Makowiec dla fanów masy makowej bez dodatkowego ciasta :-).Składniki:500 g maku100 g masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru3/4 szklanki płynnego miodu*50 g suszonej żurawiny100 g orzechów włoskich, posiekanych50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej5 jajek, białka i żółtka oddzielnie100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, startej na tarce2 łyżki zmielonych migdałów2 łyżeczki ekstraktu z migdałówMak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę (np. mikserem). Dodawać żółtka, jedno po drugim, dalej ucierając. Dodać zmielony mak, miód, bakalie, startą czekoladę, zmielone migdały, ekstrakt i wymieszać. Skosztować - w razie konieczności dodać więcej miodu lub ekstraktu migdałowego.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.Formę o średnicy 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 50 minut.Wyjąć, wystudzić, polać polewą czekoladową.Polewa czekoladowa:100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%1 łyżeczka miodu lub golden syrupuŚmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać mleczną czekoladę, miód, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu.* Miód skrystalizowany wystarczy lekko podgrzać, do rozpuszczenia.Smacznego :-).
