ßßß
Przepyszny makowiec! Kruche ciasto z mojego ulubionego wiśniowego paja, masa makowa z dużą ilością suszonej żurawiny i domowa konfitura żurawinowa dla przełamania miodowej słodyczy makowca. Konfiturę żurawinową łatwo przygotować w zaledwie kilka minut, szybko gęstnieje i wspaniale współgra z ciastem. Jeśli nie możecie nigdzie dostać żurawiny można zamiast niej wykorzystać domową gęstą niskosłodzoną konfiturę wiśniową lub dżem, z dużą ilością całych owoców. Spróbujcie tego połączenia, warto :-).Składniki na kruche ciasto:300 g mąki pszennej200 g masła, w temperaturze pokojowej120 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z waniliiW naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.Ponadto:400 g świeżej lub mrożonej żurawiny4 łyżki cukruŻurawinę i cukier umieścić w garnuszku. Zagotować, do popękania żurawiny i pogotować przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia dżemu. Odstawić.Masa makowa:250 g maku30 g masła, w temperaturze pokojowej1/4 szklanki miałkiego brązowego cukru1/2 szklanki płynnego miodu*100 g suszonej żurawiny50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej1 łyżka zmielonych migdałów1 łyżeczka ekstraktu z migdałów2 białka, ubite na sztywną pianęMak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.W misie miksera wymieszać wszystkie składniki masy makowej, pod sam koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.Na masę makową równo wyłożyć konfiturę z żurawiny. Na wierzch żurawiny pokruszyć pozostałe kruche ciasto.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.* Miód skrystalizowany wystarczy lekko podgrzać, do rozpuszczenia.Smacznego :-).

