Wykonanie

Przepyszny makowiec! Kruche ciasto z mojego ulubionego
wiśniowego paja, masa makowa z dużą ilością
suszonej żurawiny i domowa
konfitura żurawinowa dla przełamania miodowej
słodyczy makowca.
Konfiturę żurawinową łatwo przygotować w zaledwie kilka minut, szybko gęstnieje i wspaniale współgra z
ciastem. Jeśli nie możecie nigdzie dostać
żurawiny można zamiast niej wykorzystać domową gęstą niskosłodzoną
konfiturę wiśniową lub
dżem, z dużą ilością całych
owoców. Spróbujcie tego połączenia, warto :-).Składniki na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej200 g
masła, w temperaturze pokojowej120 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiW naczyniu umieścić miękkie
masło,
mąkę,
cukier i ekstrakt z
wanilii. Wyrobić
między palcami na kruszonkę, odstawić.Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.Ponadto:400 g świeżej lub mrożonej
żurawiny4 łyżki
cukruŻurawinę i
cukier umieścić w garnuszku. Zagotować, do popękania
żurawiny i pogotować przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia
dżemu. Odstawić.Masa makowa:250 g
maku30 g
masła, w temperaturze pokojowej1/4 szklanki miałkiego
brązowego cukru1/2 szklanki płynnego
miodu*100 g
suszonej żurawiny50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 łyżka zmielonych
migdałów1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów2
białka, ubite na sztywną pianę
Mak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.W misie miksera wymieszać wszystkie składniki masy makowej, pod sam koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z
białek.Tak przygotowaną masę
makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.Na masę
makową równo wyłożyć
konfiturę z
żurawiny. Na wierzch
żurawiny pokruszyć pozostałe kruche ciasto.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.*
Miód skrystalizowany wystarczy lekko podgrzać, do rozpuszczenia.Smacznego :-).


