Wykonanie

Do przygotowania
strucli makowej znowu przyczynił się australijski MasterChef... W jednym z odcinków z cyklu MasterClass, Gary Mehigan uczył uczestników, jak przygotować
struclę z
jabłkami . Zamieniłam farsz
jabłkowy na makowy i... wyszła świąteczna
strucla z
makiem. Brak
rodzynek w przepisie nie jest niedopatrzeniem - ja po prostu ich nie lubię. Zgodnie z zasadą "kto robi, ten rządzi" dla tych małych pomarszczonych
bakalii nie znalazło się więc miejsce w mojej
masie makowej. Za to sporo w niej
migdałów i
skórki pomarańczowej. Następnym razem dodam do masy dwie łyżki
konfitury wiśniowej, żeby
mak był bardziej wilgotny i nabrał odrobiny "kwaskowatości".Składniki (na jedną
struclę)Na masę
makową:250 g
maku90 g
brązowego cukru2 łyżki płynnego
miodu25 g
masła150 g
migdałów w słupkach100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki
likieru cointreau3
białkaNa ciasto:225 g
mąki pszennej (użyłam wrocławskiej typ 500)1
jajko125 ml lekko ciepłego
mleka1/2 łyżeczki
soli30 g roztopionego
masłaPrzygotowanieMasa makowa:
Mak umieścić w garnuszku, zalać wrzątkiem i gotować ok. 40 minut. Odcedzić na sitku i zostawić do ostygnięcia.
Mak zmielić trzykrotnie w maszynce.W garnuszku roztopić
cukier,
masło i
miód. Ostudzić.W misce wymieszać
mak,
cukier z
miodem i
masłem,
migdały,
skórkę pomarańczową i
likier. Odstawić, żeby wszystkie smaki się "przegryzły".Bezpośrednio przed nakładaniem masy makowej na ciasto, ubić
białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z
makiem.Ciasto:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C z termoobiegiem.Do miski wrzucić
mąkę,
jajko,
mleko i
sól. Mieszać mikserem (z hakami) na niskich obrotach aż składniki się połączą. Dodać
masło. Zwiększyć prędkość obrotów i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie.Blat posypać
mąką, położyć ciasto i oprószyć je z wierzchu
mąką. Ugniatać opuszkami palców aż będzie elastyczne i nieprzywierające.Ciasto umieścić w misce obficie wysmarowanej
olejem. Przykryć i odstawić na 35-40 minut.Blat posypać
mąką.Położyć ciasto i palcami uformować kształt prostokąta. Rozwałkować ciasto na cienki prostokąt (ok. 40 x 60 cm).Na
stole ułożyć czysty kawałek materiału (ok. 60 x 80 cm) i obsypać go
mąką.Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na materiał.Ciasto delikatnie rozciągać dłońmi i/lub pięściami aż powstanie bardzo duży i bardzo cienki (prawie przezroczysty) prostokąt.Masę
makową ułożyć przy jednym z brzegów ciasta. Zawinąć brzegi. Przy pomocy materiału zrolować
struclę i przenieść ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Struclę posmarować stopionym
masłem.Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut.Przed podaniem posypać obficie
cukrem pudrem.Smacznego!
