ßßß
Staram się nie eksperymentować z doborem świątecznych ciast/wyjątek stanowi tylko jedno , które jest inne każdego roku /- tradycja to tradycja -Makowiec to jedno z ciast, którego nie powinno zabraknąć na moim świątecznym stole.Ciasto to choć z wyglądu proste, lubi płatać figle. Czasem pęknie, czasem nie jest wystarczająco wyrośnięte, a czasem skórka odstaje od maku.......
Mimo tych małych niedociągnięć zawsze jest ozdobą świątecznego stołu.To pyszne drożdżowe ciasto pełne bakalii, pachnące miodem, skórką pomarańczową i migdałami ma w moim domu wielu amatorów, ale są również tacy, którym jest ono zupełnie obojętne.Ja nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca ,podobnie jak i bez sernika i piernika.Składniki: / na 2 strucle/ciasto:500 g mąki pszennej40 g świeżych drożdży250 ml mleka4 żółtka150 g cukru50 g masła1/2 łyżeczki solikilka kropel esencji waniliowej½ łyżeczki startej skórki cytrynowejbiałko do posmarowania ciastamasa makowa:400 g maku50 g masła100 g cukru3-4 łyżki miodukilka kropli olejku migdałowego2 łyżeczki cukru waniliowego1 szklanka bakalii /orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki/2 białka/pozostałe z ciasta/Wykonanie:masa makowa:-Mak zalać ciepłą wodą i gotować ok. 40min na małym ogniu /można zalać wrzatkiem na noc/.-Odsączyć i zmielić 2- 3 razy przez maszynkę.-Dodać cukier , miód, stopione masło, cukier waniliowy,aromat migdałowy, bakalie i wymieszać.-Przed nałożeniem na ciasto dodać ubitą na sztywno pianę .ciasto:
-Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka z łyżeczką cukru , dodać łyżkę mąki i odstawić na około 15 -20 minut w ciepłe miejsce /rozczyn powinien podwoić swoją objętość/.-Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem , masło rozpuścić.-Do miski przesiać mąkę , dodać rozpuszczone drożdże , resztę mleka /letnie/, utarte żółtka , sól, aromat waniliowy, skórkę i starannie wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.- Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /do podwojenia objętości ciasta/.- Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta /na papierze do pieczenia/- Ciasto posmarować białkiem , nałożyć masę makową, zostawiając wolne ok. 2 cm na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka.- Zawinąć w papier /w papierze należy zrobić zakładkę, aby ciasto mogło swobodnie urosnąć/.- Przygotowane strucle odstawić do wyrośnięcia.- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 st.ok. 45-50 minut.
Przestudzone strucle posypać cukrem pudrem lub polukrować.
