ßßß Cookit - przepis na Rolada makowa z pyszną masą makową i mały trik Pani Magdy Gessler.

Rolada makowa z pyszną masą makową i mały trik Pani Magdy Gessler.

nazwa

Wykonanie

Najlepszy makowiec jaki w życiu jadłam (z piekarni nie mają szans), nie mogłam się od niego oderwać i zamierzam go jeszcze raz upiec już niedługo, bo zapasy z zamrażalnika już mi się skończyły. A trik Pani Magdy polega na tym iż nasz sparzony i zmielony mak trzeba uprażyć na odrobinie masła. Wcześniej należy bardzo powoli rozgrzewać masło aż lekko zbrązowieje. Tą podpowiedź znalazłam w świątecznej Tinie, a ciasto na makowiec znalazłam tu, masa był niesamowita, naprawdę niekiedy warto się trochę więcej napracować.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
90 ml letniego mleka
75 g masła, roztopionego, zimnego
3 żółtek (białka zostawiamy do masy makowej)
około 23 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżka oleju
duża szczypta soli
1 łyżka rumu lub innego alkoholu
1 łyżka cukru waniliowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Składniki na masę makową:
250 gr maku
mleko do zaparzenia około 300-400 ml (robiłam na "oko")
5 łyżek miodu
150 gr cukru
kandyzowana skórka pomarańczowa
dowolne bakalie ile i jakie kto lubi ( ja dałam orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, rodzynki- 2 rodzaje razem wszystkiego było około 120 gr)
olejek migdałowy do smaku
odrobina masła i oczywiście białka pozostałe z ciasta
Mak zaparzyć we wrzącym mleku, odstawić do wystygnięcia, dokładnie odsączyc z mleka dwukrotnie zemleć. Po czym bardzo powoli rozgrzewamy masło na patelni aż zacznie lekko brązowieć, na tym prażymy mak. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki a na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.
Ciasto drożdżowe podzielić według uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając trochę wolnej przestrzeni.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 - 40 minut. Ciasto polać lukrem.
Z podanych składników wyszły mi 2 dość spore rolady.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2013/01/rolada-makowa-z-pyszna-masa-makowa-i.html