ßßß Cookit - przepis na Domowa masa makowa…

Domowa masa makowa…

nazwa

Wykonanie

Co prawda na blogu są dwa przepisy na makowce (zawijany oraz na biszkopcie) i oba zawierają instrukcję, jak przygotować masę makową do nich, pomyślałam jednak, że warto też przygotować oddzielny wpis. Myślę, że ułatwi to pracę tym, którzy jak ja starają się przygotować możliwie jak największą część świątecznych smakołyków z wyprzedzeniem, by oszczędzić sobie nerwowego pośpiechu tuż przed świętami.
Ten przepis opiera się na wypróbowanej, niezawodnej masie makowej znalezionej na Moich Wypiekach, przygotowywanej przeze mnie do drożdżowej strucli makowej z tego przepisu. Na ogół jednak wzbogacam ją nieco bardziej, dzięki czemu idealnie pasuje również jako dodatek do łazanek, których nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole. W takiej wersji smakuje nam najbardziej i taką mogę ją wyjadać prosto z miseczki :)
Polecam :)
Składniki:
500g suchego maku
150g jasnego brązowego cukru muscovado
50g rodzynek
50g suszonej żurawiny
50g orzechów włoskich, drobno posiekanych
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki likieru amaretto
1 łyżka miękkiego, niesolonego masła
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 – 3 garście posiekanych z grubsza płatków migdałowych
Wykonanie:
Mak wsyp do miski lub odpornego na wysoką temperaturę pojemnika i zalej wrzątkiem tak, by woda całkowicie go pokryła. Jeśli mak wciągnie wodę, należy uzupełnić jej poziom. Pozostaw całość do wystygnięcia, po czym odsącz i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa (należy do tego użyć najdrobniejszego sitka).
Do zmielonego maku dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.
Jeżeli masa ma być dodatkiem do ciast lub babeczek, należy ją wymieszać z ubitymi na sztywno białkami (6 sztuk). Do łazanek lepsza będzie z dodatkową porcją miodu – ja dodaję jeszcze około 3 łyżek, by ładnie oblepiała makaron i była odpowiednio słodka.
Masę przechowuj w lodówce przez maksymalnie 5 dni lub zamroź (bez dodatku białek).
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/12/18/masa-makowa