ßßß Cookit - przepis na Makówki

Makówki

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makówek. Jest to stały element świątecznego stołu zupełnie tak samo jak karp. Przepis wyniesiony z domu rodzinnego niezmienny u mnie przez kilkanaście lat aż do tych świąt - dodałem suszoną żurawinę :)
Składniki na ok 3 , 5 litrowe naczynie :
1 duża strucla / chałka
250 gr zmielonego maku
1,4 litra mleka 3,2%
80 gr masła
100 gr płatków migdałowych
150 gr rodzynek sułtańskich
75 gr szatkowanych orzechów włoskich
50 gr żurawiny suszonej
2 łyżki cukru (słodkość do smaku)
1 łyżka miodu
Przygotowanie :
W większym garnku zagotowuję masło z mlekiem i cukrem.
Dodaję mak i co chwilę mieszając zagotowuję - wszystko na spokojnym ogniu.
Na samym końcu dodaję miód i przez cały czas przygotowywania makówek nie zapominam o mieszaniu.
Do naczynia wlewam chochlę mleka z makiem, wsypuję po trochu wszystkich bakalii i układam względnie dokładnie kromki strucli jeśli trzeba formuję je w powstałe luki rwąc je.
Całość przelewam mlekiem z makiem i znów bakalie i względnie dokładnie poukładana warstwa strucli.
I tak do wyczerpania składników. Wierzch na sam koniec również ozdabiam bakaliami.
Makówki studzę do temperatury pokojowej a następnie pod przykryciem wystawiam na balkon ... taaa ... tak było kiedyś, kiedy mieliśmy śnieg na święta, teraz trzeba włożyć do lodówki.
Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA :)
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2015/12/makowki.html