ßßß Cookit - przepis na Ciasto makowe na pianie z białek

Ciasto makowe na pianie z białek

nazwa

Wykonanie

Ciasto makowe na pianie z białek powstało poniekąd przez przypadek. Z ostatnich wypieków zostało nam kilka białek i nie bardzo mieliśmy pomysł co z nimi zrobić. A ponieważ bardzo lubimy wszelkie słodkości z makiem, to postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Z wrodzonego lenistwa zamiast mielić mak postanowiliśmy go zblendować, co przy 700 W mocy naszego robota kuchennego poszło bardzo sprawnie. Nadal nie mogę się nacieszyć z tego sprzętu, jedyną wadą MRK-05 jest to, że.... sam niestety nie zmywa naczyń :D
Składniki - proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm
1,5 szklanki mąki
5-6 białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do ubijania piany z białek
masa makowa z podanego niżej przepisu
Składniki masy makowej
2,5 szklanki maku
1 szklanka cukru pudru
około 1 l mleka lub wody
50 do 80 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 ml rumu lub amaretto
2-3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Przygotowanie masy makowej
Mak zalać mlekiem lub wodą (można to zrobić dzień wcześniej). Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień o połowę i gotować około 30-40 minut. Przestudzony mak odcisnąć z nadmiaru wody, po czym bardzo dokładnie zblendować.
Do maku dodać cukier puder. aromat migdałowy, bakalie i amaretto i dokładnie wymieszać.
W garnuszku roztopić masło, brązowy cukier i miód, po czym dodać do maku, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie ciasta
Do przygotowanej wcześniej masy makowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. i miksować na wolnych obrotach kilka minut. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec w temperaturze 180-190 stopni około 30-35 minut.
Po lekkim przestudzeniu polukrować (tutaj przepis na lukier pomarańczowy) i posypać skórką pomarańczową lub rodzynkami.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/02/ciasto-makowe-na-pianie-z-biaek.html