Wykonanie
Ciasto
makowe na pianie z
białek powstało poniekąd przez przypadek. Z ostatnich wypieków zostało nam kilka
białek i nie bardzo mieliśmy pomysł co z nimi zrobić. A ponieważ bardzo lubimy wszelkie słodkości z
makiem, to postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Z wrodzonego lenistwa zamiast mielić
mak postanowiliśmy go zblendować, co przy 700 W mocy naszego robota kuchennego poszło bardzo sprawnie. Nadal nie
mogę się nacieszyć z tego sprzętu, jedyną wadą MRK-05 jest to, że.... sam niestety nie zmywa naczyń :DSkładniki - proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm1,5 szklanki
mąki5-6
białek2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli do ubijania piany z
białekmasa makowa z podanego niżej przepisuSkładniki masy makowej2,5 szklanki
maku1 szklanka
cukru pudruokoło 1 l
mleka lub
wody50 do 80 g
rodzynek50 g posiekanych
orzechów włoskich50 g smażonej lub kandyzowanej
skórki pomarańczowej50 ml
rumu lub
amaretto2-3 łyżki
brązowego cukru3 łyżki płynnego
miodu1 łyżka miękkiego
masła1 łyżeczka
aromatu migdałowegoPrzygotowanie masy makowej
Mak zalać
mlekiem lub
wodą (można to zrobić dzień wcześniej). Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień o połowę i gotować około 30-40 minut. Przestudzony
mak odcisnąć z nadmiaru
wody, po czym bardzo dokładnie zblendować.Do
maku dodać
cukier puder.
aromat migdałowy,
bakalie i
amaretto i dokładnie wymieszać.W garnuszku roztopić
masło,
brązowy cukier i
miód, po czym dodać do
maku, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.Przygotowanie ciastaDo przygotowanej wcześniej masy makowej dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. i miksować na wolnych obrotach kilka minut. Z
białek i szczypty
soli ubić sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Piec w temperaturze 180-190 stopni około 30-35 minut.Po lekkim przestudzeniu polukrować (tutaj przepis na
lukier pomarańczowy) i posypać
skórką pomarańczową lub
rodzynkami.