Wykonanie

Jeszcze na chwilę powrót do smaków
kokosowych, którymi się ostatnio zachwycam, co widać i na blogu :-). Słynne 'coconut cream pie' w mojej wersji. Kruchutki spód, rozkoszny
kokosowy budyń (znany już Wam z pączków
kokosowych), warstwa
bitej śmietany i
płatki kokosowe. Nie można tego nie polubić! Do ciasta świetnie będą pasowały świeże
owoce mango, dla uzyskania tropikalnej nuty smakowej można je dodać to ubitej
śmietany.Składniki na ciasto kruche:175 g
mąki pszennej100 g
masła, zimnego50 g
cukru pudruszczypta
soli1
żółtko1 - 2 łyżki zimnej
wodyMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtko,
cukier,
sól,
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 23 cm), wysmarowanej wcześniej
masłem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również
fasola lub
ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 - 20 minut, do zezłocenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.





5
żółtek100 g drobnego
cukru do wypieków40 g
mąki pszennej10 g
skrobi ziemniaczanej400 ml
mleka kokosowegoŻółtka i
cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml
mleka,
mąki i zmiksować.Resztę
mleka zagotować. Na wrzące
mleko wlać masę
żółtkową i gotować, mieszając często, jak
budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem, jeszcze gorący, przelać na wystudzony kruchy spód, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyń będzie miał kolor lekko szary - kolor
mleka kokosowego.Dodatkowo:300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudrupół szklanki
wiórków kokosowychpłatki kokosowe, do dekoracji
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder. Dodać
wiórki kokosowe i wymieszać.WykonanieNa schłodzony spód z
budyniem wyłożyć
bitą śmietanę z wiórkami kokosowymi. Posypać
płatkami kokosowymi.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

Do przygotowania kruchego ciasta posłużyłam się mieszadłem (siekaczem) firmy Wilton . Przyznam, że nie lubię wyrabiać ciasta ręcznie, więc zawsze wędrowało do malaksera. Nie spodziewałam się, że z tym przyrządem zagniotę ciasto w 2 minuty, dodatkowo nie brudząc rąk ;-).Mieszadło składa się z kilku wytrzymałych prętów, które działają jak najlepsze noże siekające ciasto, a ponieważ jest ich kilka - siekają szybciej. Co ważne, ciasto nie nagrzewa się od ciepła naszych rąk, cała praca idzie szybko i sprawnie. Bardzo ułatwia sprawę.Zagniatać kruche można na dowolnej powierzchni, siekacz jest zaokrąglony, nie porysuje i nie zniszczy stołu, miski lub blatu. Ponieważ nie jest ostry, z przyjemności własnoręcznego przygotowania
ciasteczek mogą skorzystać i dzieci. Przy pomocy suwaka umieszczonego z
boku łatwo czyścić go z klejącego się ciasta. Przyrząd jest wykonany solidnie, nie wygina się podczas pracy, jest wygodny w użyciu i myciu - jeden z najbardziej praktycznych przydasi kuchennych.Jedyny mały minus - mieszadło nie wyrobi ciasta bez siły Waszych rąk, więc trzeba się trochę wysilić. Ale nie można tego nazwać nawet pracą, to przyjemność :-).Mimo wszystko.. teraz już nie mam powodów, by używać malaksera ;-).Mieszadło (siekacz) Wiltona można nabyć w sklepie internetowym AleDobre.pl .

----------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/