ßßß Cookit - przepis na Tarta kokosowa z bitą śmietaną

Tarta kokosowa z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Dziś coś dla miłosników kokosa. Pyszny kokosowy krem budyniowy, bita śmietana i aromatyczne paseczki ze swieżego orzecha kokosowego sprawiły, że przez chwilę poczułam się jak w raju)
zapraszam)
Składniki na kruchy spód:
150 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
60 g cukru pudru
150 g zimnej margaryny/masła
1 żółtko
30 ml lodowatej wody
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Ciastem wyłożyc tortownicę (24cm). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać suchą fasol. Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Kokosowy krem budyniowy:
5 żółtek
140 gr cukru
60 gr skrobi kukurydzianej
700 ml mleka ( u mnie puszka mleka kokosowego + mlek o do wymaganej objętości)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego( pominęłam)
1 szklanka wiórków kokosowych
szczypta soli
400 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
paseczki świeżego kokosa
Krem:
W mało przypalaj ą cym si ę garnku podgrza ć bardzo mocno oba mleka (nie gotowa ć). W salaterce mikserm ubić żółtka z cukrem na kogel mogel. Dodać przesian ą m ą k ę, oba ekstrakty i sól. Do masy żółtkowej stopinowo dodawać gor ą ce mleko, cały czas mieszaj ą c. Cało ść przelać z powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem (3-5 min). Caly czas należy mieszać krem, aby si ę nie przypalił. Zdjąć garnek z gazu, dodać wiórki kokosowe. Ostudzić. Często mieszać krem, aby nie utworzył się korzuch.
Ostudzony krem wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto wstawic do lodówki na przynajmneij 4 godziny lub na całą noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i prażonymi paseczkami kokosa.
Przepis z netu na „Coconut pie”.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/08/tarta-kokosowa-z-bita-smietana.html