Wykonanie

Dziś coś dla miłosników
kokosa. Pyszny
kokosowy krem budyniowy,
bita śmietana i aromatyczne paseczki ze swieżego
orzecha kokosowego sprawiły, że przez chwilę poczułam się jak w raju)zapraszam)

Składniki na kruchy spód:150 g
mąki pszennej100 g
mąki krupczatki60 g
cukru pudru150 g zimnej margaryny/masła1
żółtko30 ml lodowatej
wodyWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h.
Ciastem wyłożyc tortownicę (24cm). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać
suchą fasol. Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 20 minut. Następnie usunąć papier z
fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Kokosowy krem budyniowy:5
żółtek140 gr
cukru60 gr
skrobi kukurydzianej700 ml
mleka ( u mnie puszka
mleka kokosowego +
mlek o do wymaganej objętości)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka ekstraktu
kokosowego( pominęłam)1 szklanka
wiórków kokosowychszczypta
soli400 ml
śmietany 36%3 łyżki
cukru pudrupaseczki świeżego
kokosaKrem:W mało przypalaj ą cym si ę garnku podgrza ć bardzo mocno oba
mleka (nie gotowa ć). W salaterce mikserm ubić
żółtka z
cukrem na kogel
mogel. Dodać przesian ą m ą k ę, oba ekstrakty i
sól. Do masy
żółtkowej stopinowo dodawać gor ą ce
mleko, cały czas mieszaj ą c. Cało ść przelać z powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem (3-5 min). Caly czas należy mieszać krem, aby si ę nie przypalił. Zdjąć garnek z gazu, dodać
wiórki kokosowe. Ostudzić. Często mieszać krem, aby nie utworzył się korzuch.Ostudzony krem wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto wstawic do lodówki na przynajmneij 4 godziny lub na całą noc. Przed podaniem udekorować
bitą śmietaną i prażonymi paseczkami
kokosa.Przepis z netu na „Coconut pie”.

