Wykonanie

Jeśli macie ochotę na małą
śniadaniową odmianę proponuję upiec te bułeczki. Są mięciutkie, pyszne, łatwo je ukształtować, a mogą wyglądać jeszcze bardziej fikuśnie niż na zdjęciach (wszystko zależy od Waszej wyobraźni). I z pewnością niejeden Tadek - Niejadek nie będzie grymasił ;-). Robiłam je już kilka
razy i zawsze wychodziły rewelacyjnie, a dzieciom się bardzo podobało, że mają taki wybór kształtów :-).Składniki na 12 bułeczek:475 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżki
masła, roztopionego i lekko przestudzonego1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 i ¼ łyżeczki suchych
drożdży (5 g) lub 10 g
drożdży świeżych275 ml
wodyPonadto:1
żółtko roztrzepane z 1 łyżką
wody - do posmarowaniado posypania:
mak,
sezam,
siemię lniane,
kminek,
sól morska, świeże
zioła,
papryka,
słonecznik, itp.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki:→ supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek→ ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka→ słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów→ kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razemBułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować przy pomocy pędzelka
żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką
wody, posypać nasionami,
ziołami lub
solą.Piec w temperaturze 200°C przez około 10 - 13 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Uwaga: przepis jest bezjajeczny jeśli pominiemy smarowanie bułeczek
żółtkiem przed pieczeniem - można użyć
mleka.Smacznego :-).



Źródło przepisu - Sara Lewis "The bread book".