Wykonanie
Idealny przepis na
chleb. Uwielbiam zapach świeżo upieczonego
chleba i wypiekam, nie
powiem bardzo często. Jest to mój ulubiony przepis na
chleb z formy z nasionami. Puszyste bochenki z chrupiącą skórką.
Chleb na drożdżach, pszenno żytni, posypany obficie nasionami.

Składniki:2 bochenki50 g świeżych
drożdży½ l
wody600 g
pszennej mąki chlebowej400 g
mąki razowej50
maku4 łyżki
słonecznika4 łyżki pestek dyni4 łyżki drobnych nasion jak
sezam,
lniane siemie czy
czarnuszka1 łyżka
soliRozpuść
drożdże w zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki
mąki. Odstaw rozczyn na 15 minut. Dodaj resztę
mąki i zagnieć ciasto. Wyrabiam ciasto przy pomocy robota z hakiem. Ciasto będzie dosyć luźne i kleiste, ale takie ma być. Dodaj
mak i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut (razem 15 minut). przykryj misę folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Dwie formy keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrób lekko ciasto w misie, składając je do środka. Napełnij
ciastem foremki, posyp resztą nasion, przykryj formą i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz
chleb przez około 50 minut. Studź
chleb w foremce przez pierwsze 10 minut, następnie wyjmij z foremki i studź na metalowej kratce.
Chleb można pokroić na kromki i zamrozić.