Wykonanie
Śnieg sypał prawie całą niedzielę, co nie jest zjawiskiem codziennym we wschodniej Anglii.Miło było patrzeć, jak świat przykrywał się coraz bardziej białą pierzyną....Szkoda tylko, że tak niewiele tej zimy na Wyspach....oj szkoda, bo choć przez chwilę wszystko wyglądało o niebo piękniej:)Poniedziałkowy spacer do pracy w takiej scenerii nie był aż tak bolesny;)A na dobry początek tygodnia proponuję domowe pieczenie :-)Pyszny, zdrowy i bardzo prosty w wykonaniu
chleb.Przepis pochodzi z tej strony, ja od siebie dodałam do niego odrobinę ziarenek:)150 g
mąki pszennej chlebowej100 g
mąki żytniej100 g
mąki orkiszowej25 g świeżych
drożdży1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru200 ml ciepłej
wodyDodatkowo:łyżka
maku3 łyżki ziaren
siemienia lnianegoWszystkie
mąki, ziarna oraz
sól wymieszać.
Drożdże zasypać
cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej
wody, dokładnie rozmieszać i odstawić na kilka minut aby ''ruszyły''.Rozczyn i pozostałą
wodę wlać do
mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiac przez około 5 minut.Miskę obsypać w środku
mąką, umieścić w niej kulę z ciasta, nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, uformować kształt bochenka i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z góry luźno nakryć ciasto folią, aby nie wyschło; ponownie odstawić je do wyrośnięcia na ok. 45 minut.Przed pieczeniem zrobić na bochenku kilka delikatnych poprzecznych nacięć nożem.
Chleb piec w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni C przez ok. 20-25 minut.