ßßß Cookit - przepis na Obwarzanki jak Krakowskie

Obwarzanki jak Krakowskie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na jeden z symboli mojego rodzinnego miasta Krakowa- na obwarzanka;) Będąc w Krakowie pewnie nie raz zajadaliście się tym smakołykiem. Nazwa "Obwarzanek" pochodzi od odgotowywania ich przez chwilę we wrzącej wodzie czyli obwarzania. Co powiecie na przyrządzenie ich w domowym zaciszu? Ja jestem bardzo na tak;) Obwarzanki podbiły serca moich domowników;) A jak z Waszymi :> Przepis znalazłam na stronie Apetyt . Polecam bardzo;)
Składniki:
510 gram mąki pszennej
250 ml wody
20 gram drożdży
3 łyżki masła
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
mak, sól, sezam, zioła do posypania
Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody, łyżeczką cukru i mąką, zostawiamy je do podwojenia objętości. W między czasie rozpuszczamy masło, studzimy. Do miski dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy je do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części a każdą z nich na 2 długie ruloniki. Ruloniki skręcamy spiralnie i formujemy okrąg. Przygotowane obwarzanki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku zagotowujemy wodę.W między czasie blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte obwarzanki wkładamy do wrzątku i gotujemy je do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Po obwarzeniu wykładamy je na blaszkę, posypujemy ulubionymi dodatkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/09/obwarzanki-jak-krakowskie.html