Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na jeden z symboli mojego rodzinnego miasta Krakowa- na
obwarzanka;) Będąc w
Krakowie pewnie nie raz zajadaliście się tym smakołykiem. Nazwa "
Obwarzanek" pochodzi od odgotowywania ich przez chwilę we wrzącej wodzie czyli obwarzania. Co powiecie na przyrządzenie ich w domowym zaciszu? Ja jestem bardzo na tak;)
Obwarzanki podbiły
serca moich domowników;) A jak z Waszymi :> Przepis znalazłam na stronie Apetyt . Polecam bardzo;)

Składniki:510 gram
mąki pszennej250 ml
wody20 gram
drożdży3 łyżki
masłałyżeczka
cukrułyżeczka
solimak,
sól,
sezam,
zioła do posypania

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy z odrobiną
wody, łyżeczką
cukru i
mąką, zostawiamy je do podwojenia objętości. W
między czasie rozpuszczamy
masło, studzimy. Do miski dodajemy przesianą
mąkę,
sól, roztopione
masło oraz wyrośnięte
drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy je do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części a każdą z nich na 2 długie ruloniki. Ruloniki skręcamy spiralnie i formujemy okrąg. Przygotowane
obwarzanki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku zagotowujemy
wodę.W
między czasie blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte
obwarzanki wkładamy do wrzątku i gotujemy je do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Po obwarzeniu wykładamy je na blaszkę, posypujemy ulubionymi dodatkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.

Smacznego;)