Wykonanie
Wyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do
chleba. Przepis na
bułki, jak zwykle, z niezawodnej strony Moje Wypieki

Składniki na 12 bułeczek:475 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego
masła1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 i ¼ łyżeczki suchych
drożdży (5 g) lub 10 g
drożdży świeżych275 ml
wodyPonadto:
żółtko do posmarowaniado posypania:
mak,
sezam,
siemię lniane,
kminek,
sól morska, świeże
zioła,
papryka,
słonecznik, itp.przygotowanieW naczyniu umieścić
mąkę, dodać
masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać
sól,
cukier,
drożdże, na końcu wlać ciepłą
wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny).Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce:supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek;ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka;słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów;kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem;Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować
żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką
wody, posypać nasionami,
ziołami lub
solą.Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, studzić na kratce.W maszynie do
chlebaDo maszyny wlać zimną
wodę, wrzucić
masło, odmierzyć
mąkę,
cukier i
sól, na końcu wsypać
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (około 1,5 h łącznie z wyrastaniem), wyjąć, ukształtować bułeczki i dalej postępować wg przepisu. Smacznego !Uwagi : Moje
bułki piekły się dłużej - ok 20 min. Po 10 były bardzo blade. Ale wyszły na prawdę pyszne.Wpis dołączam do kwietniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach
Chleba


