Wykonanie
Jeśli wydaje się Wam, że domowy wypiek
chleba wymaga profesjonalnych sprzętów albo jest czasochłonne czy pracowite - powinniście sprawdzić tą recepturę. Do jej przetestowania można wykorzystać zwykłą,
pszenną mąkę i dowolny zestaw suszonych
ziół czy dodatków typu
słonecznik,
siemię lniane,
kminek, w zależności co tam znajdziecie w kuchennej szafce:)Ja ułatwiłam sobie zadanie korzystając z gotowej
mieszanki przypraw dedykowanej do wypieku
chleba, którą można kupić w internetowym sklepie producenta - firmy Rafex . Znajdują się w niej
sezam,
słonecznik,
siemię lniane złote,
siemię lniane,
czarnuszka,
kminek cały).

Składniki:3 szklanki
mąki pszennej (do wypieku
chleba zalecana jest
mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500)350 ml
wody30 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukrugarść
przyprawy do pieczenia
chleba (mieszanka
sezamu,
słonecznika,
siemię lnianego ,
czarnuszki i
kminku)Do miski wkładamy
drożdże, zalewamy je ciepłą
wodą, rozrabiamy. Dodajemy
mąkę,
sól,
cukier,
przyprawy, dolewamy
wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej
mąką podłużnej foremki typu keksówka (wymiary: 35 x 11 cm) i odstawiamy do dalszego wyrastania, Gdy blaszka będzie prawie pełna, wstawiamy do delikatnie ciepłego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że
chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy
chleb z foremki i studzimy na kratce (musi pooddychać od
spodu:)