ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb pszenny z sezamem, słonecznikiem, siemieniem lnianym, czarnuszką i kminkiem.

Domowy chleb pszenny z sezamem, słonecznikiem, siemieniem lnianym, czarnuszką i kminkiem.

nazwa

Wykonanie

Jeśli wydaje się Wam, że domowy wypiek chleba wymaga profesjonalnych sprzętów albo jest czasochłonne czy pracowite - powinniście sprawdzić tą recepturę. Do jej przetestowania można wykorzystać zwykłą, pszenną mąkę i dowolny zestaw suszonych ziół czy dodatków typu słonecznik, siemię lniane, kminek, w zależności co tam znajdziecie w kuchennej szafce:)
Ja ułatwiłam sobie zadanie korzystając z gotowej mieszanki przypraw dedykowanej do wypieku chleba, którą można kupić w internetowym sklepie producenta - firmy Rafex . Znajdują się w niej sezam, słonecznik, siemię lniane złote, siemię lniane, czarnuszka, kminek cały).
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500)
350 ml wody
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
garść przyprawy do pieczenia chleba (mieszanka sezamu, słonecznika, siemię lnianego , czarnuszki i kminku)
Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy. Dodajemy mąkę, sól, cukier, przyprawy, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka (wymiary: 35 x 11 cm) i odstawiamy do dalszego wyrastania, Gdy blaszka będzie prawie pełna, wstawiamy do delikatnie ciepłego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce (musi pooddychać od spodu:)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2015/01/domowy-chleb-pszenny-z-sezamem.html