Wykonanie
Składniki:7 dag
drożdżyŁyżka
cukru750 ml letniej
wody1 kg
mąki pszennej7 łyżek
płatków owsianych górskichŁyżka
kminku lub
czarnuszki2 łyżeczki
soli2 łyżki
wody2 łyżki
mąkiZiarno
sezamowe do posypaniaZ
drożdży ,
cukru,
wody i
mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Mąkę przesiej do miski , dodaj
płatki owsiane ,
kminek lub
czarnuszkę ,
sól , rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej
śmietany. W trakcie wyrabiania dolej 3-4 szkl
wody przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem , aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp
sezamem i odstaw w ciepłe miejsce .Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do ostygnięcia
/źródło ,,upiecz swój
chleb,,/