ßßß
1 szklanki letniej wody0,5 szklanki letniego mlek1 łyżka cukru2,5 łyżeczki soli7 g suchych drożdży4 szklanki mąki pszennej ( może być potrzebne ciut więcej)56 g masła, roztopionegoPonadto:2 litry wody5 łyżek sody oczyszczonejdo posypania: sól morska, mak, sezam, starty ser, cukierżółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli przed pieczeniemMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól, cukier, następnie wodę i stopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).W szerokim garnku zagotować wodę z sodą.Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części, około 14 Z każdej części uformować wałeczek o długości 60 cm. Uformować na kształt precla (tutaj instrukcja), odłożyć na blaszkę oprószoną mąką . Abu przygotować obwarzanka utulacie dwa wałeczki o długości ok 40 cm i splećcie je razem jak warkocz, a następnie złóżcie w kółko.Po skończeniu formowania precelków, nie czekając na wyrośnięcie, zacząć je gotować, zaczynając od precelka uformowanego najwcześniej. W tym celu delikatnie kłaść precelki (każdy następny po wyjęciu poprzedniego) na wrzącą wodę i gotować około 30 sekund. Wyjąć dużą łyżką cedzakową, ułożyć z powrotem na blaszce. W ten sposób ugotować wszystkie precelki.Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać dodatkami.Piec w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około 13 - 15 minut do mocno złotego brązu. Wyjąć, wystudzić na kratce.